Одржана комеморација поводом смрти Момчила Крајишника

0
654

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић истакао је да је Крајишник један од најзначајнијих утемељивача Републике Српске.

„Крајишникова смрт није само губитак за породицу, него и за нас који смо га познавали, дружили се и радили са њим, али и за све друге који су били и јесу за компромис, суживот и изградњу нормалних односа између људи, група, народа и политичких заједница на нашим просторима“, рекао је Чубриловић на комеморацији.

Он каже да је историја била неправедна и немилосрдна према покојном Крајишнику и да је доживио судбину многих српских вођа из БиХ у посљедњих вијек и по њене историје.

„Крајишник је највећи дио живота посветио борби за равноправност српског народа, за афирмацију његових права, вриједности и ресурса, а доживио је да буде осуђен од Међународног трибунала за ратне злочине у бившој Југославији, само због тога што се у једном часу наше историје нашао на челу народних тежњи Срба из БиХ да сачувају своју државу, своје право на самоопредјељење и равноправност унутар БиХ, али и зато што је био предсједник Скупштине српског народа у БиХ, касније и Народне скупштине Републике Српске кадa је конституисана“, додао је Чубриловић.

Он је подсјетио да је Крајишник осуђен иако нико није запамтио да је рекао макар и једну непримјерену или инкриминишућу реченицу, а камоли да је починио дјела због којих је суђен и пресуђен.

Чубриловић је напоменуо да Крајишник није могао остати по страни кад се почетком 90-их година прошлог вијека над српским народом у БиХ надвила опасност од политичког и сваког другог нестанка.

„Одмах се укључио у политичку борбу, најприје путем СДС-а, прве политичке организације српског народа у БиХ послије 1945. године, а након избора одржаних у јесен 1990. године, али и путем институција формираних на основи изборних резултата“, подсјетио је Чубриловић.

Према његовим ријечима, за Крајишника није било нерјешивих ситуација, трагао је и видио излаз и из најзамршенијих процеса и односа, нудио је компромисе противничким странкама, али је увијек знао шта је и гдје је црвена линија српских националних интереса преко које се не смије пријећи.

„Чак и у најтежим ратним приликама, у преговорима са ратујућим странама и међународним посредницима, Крајишник је чврсто заступао српске националне и државотворне интересе и права“, каже Чубриловић.

Он је нагласио да ће због свега што је Крајишник радио и урадио за Републику Српску остати трајно уписан у њене анале и историју, а да му се Српска донекле већ одужила додјељујући му највиша одликовања.

Чубриловић је подсјетио да је послије потписивања Дејтонског мировног споразума и првих избора одржаних 1996. године, Крајишник изабран за члана Предсједништва БиХ из Републике Српске и ту дужност обављао двије године.

„И на тој позицији наставио је да се бори за интересе Републике Српске, сад већ једног од два равноправна државотворна ентитета унутар Дејтоном уговорене БиХ“, рекао је Чубриловић.

Он је навео да се данас може рећи да је Крајишник био велики човјек, постојан у свом националном опредјељењу, чврстог карактера и велике радне енергије.

„Дао је немјерљив допринос настанку и развоју Републике Српске, дејтонске БиХ, успостављању специјалних паралелних односа и веза између Српске и Србије, стабилизацији односа у региону“, додао је Чубриловић.

Због свега наведеног, каже он, Крајишник заслужује захвалност и поштовање, а српски народ и његови изабрани представници наћи ће начине да његову личност и дјело уграде у културу сјећања као трајну вриједност.

„За све што је урадио за српски народ у БиХ и за Републику Српску, у име Народне скупштине Републике Српске и свих нас изражавам захвалност нашем Момчилу Моми Крајишнику. Нека му је вјечна хвала и слава му!“, рекао је Чубриловић.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да је са жаљењем примио вијест о смрти Крајишника.

„Грађани Пала нису Крајишника доживљавали само као политичара који је имао храброст и визују приликом доношења историјских одлука за српски народ, него као суграђанина. Наш Момо је имао времена и стрпљење за све људе што ће становници Пала увијек памтити“, каже Југовић.

Он је навео да се Крајишник свесрдно залагао за развој Пала, али и друштва у цјелини.

„Одласком Крајишника, не губи само његова породица, него и сви са којима је радио и дружио се. Његова дјела и оно што је урадио за Пале и Републику Српску никада неће бити заборављени“, рекао је Југовић.

Комеморацији су присуствовали предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, бивши предсједници Републике Српске и Народне скупштине, некадашњи и садашњи посланици, министри, званице из јавног, политичког и друштвеног живота, који су се уписали и у књигу жалости.

Крајишник је био први предсједник Народне скупштине Републике Српске, од 24. октобра 1991. до 14. септембра 1996. године.

Од 1996. до 1998. године био је први члан Предсједништва БиХ из Републике Српске.

Преминуо је јуче у Универзитетском клиничком центру од посљедица заразе вирусом корона.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here