Održan godišnji koncert hora Filozofskog fakulteta

0
762

Hor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu održao je večeras na Palama godišnji koncert na kojem su se publici predstavili sa 21 kompozicijom različitih tematika, karaktera i žanrova.

Dirigent i rukovodilac Hora Jelena Čamur istakla je da ovogodišnji solistički koncert predstavlja sumu svega što su uradili u proteklih godinu dana.

“Predstavili smo se sa 21 kompozicijom različitih tematika, karaktera i žanrova. Izveli smo irsku kompoziciju, zatim kompozicije na srpskom, ruskom, kineskom i engleskom jeziku, pjesme iz pop kulture, pravoslavne duhovne kompozicije, te stare srspke napjeve”, rekla je Čamurova novinarima.

Ona je dodala da su im gosti bili sa Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a publika je imala priliku da čuje solistu, duo i trio.

Čamurova je naglasila da je Hor Filozofskog fakulteta osnovan prije sedam godina i da su počeci bilo skromni sa malim brojem članova, a večeras se predstavilo njih 28.

Student četvrte godine na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu -smjer harmonika Stefan Čeha rekao je da mu je ovo prvi put da učestvuje na koncertu Hora, te je pohvalio to što i drugi fakulteti u sklopu Univerziteta pokazuju inicijativu za saradnju i stvaranje nečeg novog, kao što je pokretanje horova i izvođenje koncerata.

“Nastupio sam sa pijanistkinjom Marijom Mastilo, a izveli smo Opal koncert treći stav-Galijano. Do sada smo intenzivno sarađivali i sa Filozofskim fakultetom i sa svim fakultetima u okviru našeg Univerziteta tako da nam je uvijek čast i zadovoljstvo da budemo gosti i što dajemo mali doprinos koncertu”, izjavio je Čeha.

On je dodao da je koncert Hora veliki plus za ovu sredinu, jer se ovako gaje vrijednosti i muzika u cjelini.

Boban Stojanović apsolvent engleskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu na Palama kaže da je već tri godine u Horu, te da su počeci bili teški i da mu je trebalo mnogo vremena da se navikne, jer je tada bio jedini muškarac u horu.

Hor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu jedan je od članova Srpske horske asocijacije osnovane u Somboru 27. maja prošle godine, čija je misija okupljanje horova srpskih zemalja i zajednički rad na unapređenju horskog muziciranja i svih njegovih aspekata.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here