Odluka o tranši teškoj 38 miliona evra 2. jula

0
505

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) trebao bi 2. jula da razmatra odobrenje nove tranše kredita za BiH u iznosu od 38 miliona evra.

Rezidentni predstavnik MMF-a Francisko Parodi rekao je „Glasu Srpske“ da je sjednica Izvršnog odbora ove finansijske institucije zakazana za 2. juli i da bi tada trebalo da bude razmatrano odobrenje treće tranše BiH.

– Svi uslovi za odobrenje te tranše u iznosu od oko 38 miliona evra su ispunjeni. Ako Izvršni odbor odobri tu odluku novac će biti doznačen vladama entiteta i to dvije trećine FBiH i jedna trećina novca Srpskoj – rekao je Parodi.

Srpska je odavno ispunila sve potrebne uslove za odobrenje treće tranše, a predstavnici vlada entiteta očekuju da će 38 miliona evra stići na njihove račune najkasnije do 10. jula.

Vlasti u BiH nastavljaju sa daljim ispunjavanjem reformskih mjera koje su usaglašene sa MMF-om.

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH, koja je zakazana za 5. juli, naći će se prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama BiH. Ovaj zakon je takođe dio reformi koje je tražio MMF.

Aranžman BiH sa MMF-om vrijedan 1,07 milijardi KM zaključen je u septembru 2016. godine. Od tada su isplaćene dvije tranše i to u iznosu od 153,78 miliona i 145 miliona maraka.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here