Одлазак страних судија услов за даље преговоре

0
53

Одлазак троје страних судија из Уставног суда БиХ би могао постати нови услов за формирање власти на нивоу БиХ, а испоставиће га српска страна након што Бошњаци и дио политичара из реда хрватског народа мјесецима инсистирају на томе да прво буду потписана акта која земљу воде у НАТО, а тек након тога договорена нова власт.

Да ће се на столу наћи нови услов најавио је српски члан Предсједништва БиХ и лидер СНСД-а Милорад Додик.

– И ми ћемо сада, као неки други, почети условљавати формирање власти – поручио је Додик.

СНСД и српска коалиција су, поновио је, од почетка тражили формирање власти у Сарајеву, са чим се сагласио и ХДЗ, али је бошњачка политичка репрезентација окупљена око СДА почела да процес условљава наставком пута према НАТО-у, што је неприхватљиво за Србе. Као накарадан је описао и недавни позив лидера СДА Бакира Изетбеговића кандидату СНСД-а за предсједавајућег Савјета министара Зорану Тегелтији да изнесе програм, јер га Предсједништво БиХ није ни именовало.

– Он тражи од њега програм. Изетбеговић каже да тражи спровођење споразума лидера СНСД-а, ХДЗ-а и СДА од 5. августа, иако тамо пише да он не важи ако се не реализује за 30 дана. То је бесмислено – рекао је Додик у емисији “Досије” АТВ-а.

Предсједник Српског клуба у Представничком дому Парламента БиХ Ненад Стевандић рекао је да је Додикова најава заснована на Уставу, као и да нема суверене државе са страним судијама као туторима у правосуђу.

– Ови који су нас условљавали стварима које не постоје у Уставу, као што не постоји Годишњи национални програм (АНП), сада треба да обрате пажњу да ми тражимо поштовање Устава и самим поштовањем Устава стране судије морају да оду – рекао је Срни Стевандић.

Замјеница предсједника ДЕМОС-а Споменка Стевановић подвукла је да је СДА преговоре започела уцјенама, док је замјеница предсједника ХДЗ-а БиХ Борјана Кришто за “Глас Српске” истакла да је БиХ требало давно да донесе закон о Уставном суду.

– Надам се и вјерујем да ће преовладати одговорност и домаћих политичких представника, а у првом реду законодавне власти, јер је то искључиво њена надлежност, да ће се успјети донијети тај закон у складу са Уставом БиХ – рекла је Кришто.

Изашли из оквира

Професор уставног права Синиша Каран нагласио је јуче за “Глас Српске” да Уставни суд БиХ превазилази оквире уобичајене надлежности уставних судова те да је доношење закона о Уставном суду БиХ од фундаменталног значаја. Он је подсјетио да је у парламентарној процедури био приједлог закона о престанку мандата судија изабраних од предсједника Европског суда за људска права, предложен од стране СНСД-а и ХДЗ-а, али није прошао парламентарне комисије на нивоу БиХ. Тај приједлог је предвиђао избор троје нових судија – да једног бира Народна скупштина Републике Српске, а двоје судија Представнички дом Парламента ФБиХ.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

19 − 16 =