Odata počast nastradalim Srbima u Srednjem Podrinju

0
456

Zvaničnici Republike Srpske i Srbije, brojne delegacije i predstavnici organizacija proisteklih iz posljednjeg odbrambeno- otadžbinskog rata položili su danas vijence kod centralnog Spomen-krsta na bratunačkom groblju i odali počast nastradalim Srbima u Srednjem Podrinju.

Vijence su položili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, izaslanik predsjednika Srbije Aleksandar Vulin, delegacija Vlade Republike Srpske na čelu sa predsjednikom Željkom Cvijanović i delegacija Narodne skupštine Srpske.

Cvijeće su položili i ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Milenko Ristić, delegacija Srba u institucijama na nivou BiH, delegacija Trećeg pješadijskog /Republika Srpska puka/ Oružanih snaga BiH, delegacije udruženja – boračke organizacije, porodica nestalih, zarobljenih i poginulih, veterana, logoraša Republike Srpske, te delegacije opština iz regije Birač i boračkih organizacija iz ove regije.

Prije polaganja cvijeća služen je parastos za 3.267 srpskih civila i boraca iz Srednjeg Podrinja koji su poginuli u posljednjem ratu u BiH.

Nakon odavanja počasti stradalima i parastosa na bratunačkom groblju, program obilježavanja srpskog stradanja nastavlja se obraćanjem značinika u bratunačkom Domu kulture, a potom prikazivanjem dokumentarnog filma „Suze anđela“, koji govori o ubistvu 12-godišnjeg srpskog dječaka Slobodana Stojanovića iz Kamenice kod Zvornika, koga je 1992. godine na svirep način ubila Elfeta Veseli, kojoj se sudi u Sudu BiH.

Pomen se daje svim srpskim žrtvama iz srednjeg Podrinja u odbrambeno-otadžbinskom ratu, a organizuje se u znak sjećanja na stradanje Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69 i zarobljeno 22 vojnika i civila, od kojih niko nije preživio.

Od 22 nestala srpska civila i vojnika 10 još nije pronađeno, a ostali su slučajno otkriveni i ekshumirani 2011. godine na Zalazju, prilikom traženja nastradalih Bošnjaka i nakon godinu su identifikovani i dostojno sahranjeni na Petrovdan 2012. godine.

Na Petrovdan 1992. godine muslimanske jedinice iz Srebrenice napale su srpska sela Zalazje, Biljaču, Sase i Zagone ubijajući sve što su stigli, pljačakajući i paleći srpsku imovinu.

Tako su nastavili realizaciju svog plana etničkog čišćenja započetog u aprilu te godine, po kojem su uništavali sve što je srpsko, da bi tragove postojanja Srba na ovim prostorima potpuno zatrli jer, osim ubijanja i progona stanovništva i uništavanja imovine, uništavali su i srpska groblja i bogomolje, što govori kakav su plan imali.

Obilježavanje stradanja Srba u srednjem Podrinju organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here