Oд сутра настава путем ТВ преноса

0
131

 Министарство просвјете и културе Републике Српске и Републички педагошки завод у сарадњи са Радио-телевизијом Републике Српске организоваће од сутра наставу на даљину путем телевизијског преноса за ученике од првог до деветог разреда основних школа у Српској.
„Основни циљ организовања овог вида наставе за ученике основне школе, осим бриге за здравље и безбједност наших ученика, јесте намјера да предузмемо све што је у нашим могућностима да осигурамо ученицима одређени континуитет у учењу и раду и на тај начин им помогнемо да лакше преброде прекид наставе, те да буду што спремнији за њен наставак када дође вријеме за то“, саопштено је из Министарства просвјете и културе Српске.

За ученике прве и друге тријаде /од првог до петог разреда/ настава на даљину биће емитована у трајању од три часа са почетком у 9.10 часова сваким радним даном, према претходно утврђеном распореду по предметима и разредима.

Предметна настава од шестог до деветог разреда биће емитована у термину од 12.30 часова, према претходно утврђеном распореду за сваки предмет. Овим видом наставе неће бити обухваћени наставни предмети физичко васпитање, ликовна култура, музичка култура и демократија и људска права.

У саопштењу се напомиње да ће овај вид наставе подразумијевати дaвaњe oснoвних смјeрницa и инструкциja зa сaвлaдaвање грaдивa према важећим нaстaвним плановима и програмима за сваки појединачни предмет, те задатке за самостално рјешавање и примјере корисне за процес учења.

Сви снимљени наставни садржаји биће стално доступни на званичној вeб-стрaници РTРС /www.rtrs.tv/, што значи и доступни ученицима који пропусте њихово емитовање у редовним терминима од 9.10 часова, односно од 12.30 часова.

У саопштењу се наводи да је у току припрема других видова комуникације и интеракције ученика са наставницима разредне и предметне наставе, а с циљем помоћи ученицима и што лакшег и ефикаснијег превазилажења ситуације у којој није могуће оранизовати редован васпитно-образовни процес.

У саопштењу се додаје да ће о овим и другим важним појединостима, које ће пратити овај вид наставе, све школе као и цјелоукупна јавност бити благовремено информисани, како путем јавног радио-телевизијског система тако и путем других електронских медија.

Када је ријеч о надокнади наставе у средњим школама у Републици Српској, она ће бити организована у складу са могућностима и околностима које диктира актуелна ситуација у вези са појавом и ширењем вируса корона у Републици Српској, истиче се у саопштењу.

„Свакако ћемо настојати да надокнаду успоставимо на најбољи могући начин, водећи рачуна о квалитету наставе, важности континуитета у стицању знања и вјештина путем редовног васпитно-образовног процеса и исхога учења“, навели су из Министарства просвјете и културе.

Настава за први разред на распореду је од 9.10 до 9.40 часова, за други раред од 9.40 до 10.10 часова, за трећи разред 10.10 до 10.40 часова, за четврти разред од 10.40 до 11.10 часова, за пети разред од 11.10 до 11.40 часова.

Распоред извођења наставе за шести разред је од 12.30 до 12.50 часова, за седми разред од 12.50 до 13.10, за осми разред од 13.10 до 13.30, а за девети разред од 13.30 до 13.50 часова.

У саопштењу је наведен и седмични распоред извођења наставе у разредној настави и распоред извођења наставе у предметној настави.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

19 − 18 =