Од почетка наредне године веће пензије

0
354
Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је у Народној скупштини да ће пензије од почетка наредне године бити увећане у оквиру редовног законског усклађивања, те да је за те потребе планирано до 40 милиона КМ.

– У овом моменту то је повећање нешто више од три одсто за шта је потребно 39 или 40 милиона који су предвиђени у буџету. О томе не треба полемисати – рекао је Вишковић током посланичке расправе у Народној скупштини о Приједлогу буџета Републике Српске за 2021. годину, који се разматра по хитном поступку и износи 3,795 милијарди КМ.

Он је рекао да они који су на бироу за запошљавање завршили усљед посљедица пандемије вируса корона примају мјесечно из те установе од 400 до 900 КМ, и у распону до двије године.

– Ми смо у 2019. години потрошили за то 11 милиона КМ, а до данас 23 милиона. То се редовно исплаћује и то је допринос Српске према тим људима – рекао је Вишковић.

Премијер је рекао да примања из буџета, када је ријеч о борачким категоријама, требају имати они који то заиста заслужују, јер су и у Борачкој организацији Српске признали да има оних који неправедно примају одређена средства.

– И данас уз одређене свједоке којекакве институције производе борце и дају нека рјешења и са тим се мора стати – рекао је Вишковић.

Он је рекао да је у том смислу договорено и формирање заједничке радне групе која ће разматрати питања важна за борачке категорије, те да би требали сачинити и борачки регистар.

Вишковић је рекао да су представници бораца тражили више од 30 милиона КМ у новом буџету, по питању инвалиднина, рјешавања статуса незапослених, учешћа у вези са годишњим борачким додатком и слично.

Он је рекао да годишњи борачки додатак не требају примати људи на функцијама и слично, док демобилисани борци немају ништа, а стварали су Српску.

– Када би се то ријешило демобилисани незапослени борци добили би годишњи борачки додатак знатно већи од садашњих 150 КМ и то би имало смисла. Када подијелимо 12 милиона КМ за ту сврху, шта смо добили? Незадовољне људе који са 150 КМ не могу ништа ријешити, а исти додатак су добили и људи који имају велике пензије и слично – поручио је Вишковић.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Жељка Стојичић оцијенила је да приједлог буџета Српске за наредну годину квалитетно сачињен у тешким условима које је донијела пандемија вируса корона.

Стојичићева, која је и посланик СНСД-а, рекла је да буџет Српске садржи мјере које ће бити примијењене у здравственом сектору, што је од немјерљивог значаја.

– Мјере ће бити циљане како би привреда, али и здравство били очувани. Планирано је и повећање пензија, што је значајно ако се имају у виду посљедице пандемије – рекла је Стојичићева.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

14 − 4 =