Од данас обавезно ношење заштитне маске и на отвореном

0
644
У Републици Српској данас почиње спровођење закључка Републичког штаба за ванредне ситуације којим се до 16.новембра забрањују сва јавна окупљања у групама већим од 50 лица, музика уживо у угоститељским објектима за смјештај, исхрану и пиће, те приватна окупљања у групама већим од 10 лица (свадбе, крштења, рођендани, прославе и други породични скупови сличне природе).
Овим закључком, који је Републички штаб усвојио на јучерашњој сједници, обавезују се грађани да на отвореном и у затвореном простору носе заштитну маску (прекривена уста, нос и брада) и придржавају се заштитне мјере физичког растојања од два метра.

Од обавезе ношења заштитне маске су изузета дјеца млађа од седам година, лица са посебним потребама која не могу скинути маску без помоћи других и лица које обављају спортску и рекреативну активност у оквиру спортских објеката.

У затвореним просторијама, осим ношења маске и одржавања физичког растојања од два метра, сви морају да се придржавају упутстава Института за јавно здравство Републике Српске за боравак у затвореном простору, у зависности од дјелатности која се обавља.

Непоштовање мјера забрана биће санкционисано у складу са Законом о јавном раду и миру и Законом о заштити становништва од заразних болести.

Обавезују се правна лица, предузетници и физичка лица, који у директном контакту пружају услуге грађанима, да морају бити заштићени маском, да обавезно спроводе мјере дезинфекције, обезбиједе маску грађанима који користе њихове услуге, а немају их, и придржавају се упутстава Института о организовању рада у зависности од дјелатности коју обављају.

Закључком Штаба ограничава се радно вријеме угоститељским објектима за исхрану и пиће од 6.00 до 24.00 часа до 16. новембра.

Пружање угоститељских услуга исхране и пића на начин како је наведено односи се и на угоститељске објекте за смјештај.

До 16. новембра дозвољавају се такмичарске активности спортских организација и спортиста искључиво без присуства публике, уз поштовање свих епидемиолошких мјера које је прописао Институт за јавно здравство Републике Српске.

Субјекти који обављају регистровану дјелатност дужни су да услове за обављање дјелатности прилагоде мјерама које је прописао Институт за спречавање појаве и ширења ковида 19 на радном мјесту.

Субјекти који пружају услуге из области угоститељства, умјетности и забаве (биоскопи, позоришта, музеји и слично) дужни су организовати свој рад уз примјену прописаних епидемиолошких мјера прописаних од Института за јавно здравство Републике Српске са посебном пажњом на ограничење броја лица у објекту у зависности од површине простора и уз обавезно поштивање прописане физичке дистанце и на улазу у објекат да поставе обавјештење о укупном броју лица која могу боравити у односу на његову површину.

Субјекти који обављају регистровану дјелатност могу самостално обављати дезинфекцију пословних просторија у складу са упутством Института.

Према закључку који је донио Републички штаб, републички органи управе, органи јединица локалне самоуправе и остали субјекти који врше јавна овлашћења дужни су организовати рад са грађанима тако да на улазу у службене просторије ограниче број особа које истовремено могу да бораве у просторијама, одржавају растојање у затвореним просторима од најмање два метра, уз благовремено предузимање мјера дезинфекције и појачане хигијене и омогућити рад шалтер сале и матичне службе у јединицама локалне самоуправе уз обезбјеђење физичке провидне баријере на радном мјесту која пружа довољну заштиту запосленом и кориснику.

Правни субјекти, као и републички органи управе, органи јединица локалне самоуправе и остали субјекти који врше јавна овлашћења треба да организују рад од куће за послове за које је то могуће.

Јединице локалне самоуправе дужне су да своје акте усагласе са овим закључком, а у случају погоршане епидемиолошке ситуације да на свом подручју донесу рестриктивније мјере у односу на мјере утврђене овим закључком и о томе обавијесте Републички штаб за ванредне ситуације.

Надзор над спровођењем овог закључка спроводе Министарство унутрашњих послова, Републичка управа за инспекцијске послове путем надлежних инспектора и инспектора у саставу јединица локалне самоуправе и Комунална полиција.

Наредба о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона у здравственим установама и установама социјалне заштите у Републици Српској и Наредба о обавезној контроли лица којима је одређена кућна изолација због новог вируса корона у Републици Српској се примјењују уз овај закључак.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here