Очекујем формирање Савјета министара до краја године

0
77

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да очекује да ће до краја године бити формиран Савјет министара под условом да не буде нових политичких игара и трикова.

– Нема прецизног датума када би се то могло догодити, али очекујем да децембар буде посвећен тим активностима и да се то деси у овој календарској години. То би отворило могућност да сљедеће године кренемо новом динамиком и да се бавимо стварним питањима. Очекујем да Савјет министара помогне ентитетима који носе терет економских, социјалних и других питања, те да буде оживљен Механизам координације – рекла је Цвијановићева.

Она је додала да зна како је кадровски послаган Савјет министара, али да не би било пристојно да саопшти имена људи и како ће та подјела изгледати.

– Требало би да буде добар састав. Зоран Тегелтија зна како функционише администрација у БиХ и страна администрација и био је креатор реформских рјешења која смо прошли заједно са ЕУ – истакла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, сада се очекује да буде завршен посао на који је без икаквог разлога предуго чекано и да буду формирани нови сазиви Савјета министара и Владе Федерације БиХ који ће бити партнери Влади Републике Српске.

– Послије тога нас чекају важни приоритети и да кроз механизам координације буду завршена важна економско-социјална питања с обзиром на то да су владе ентитета направиле документ који представља модификовани наставак Реформске агенде, те да деблокирамо инфраструктурне пројекте – рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да сада када је постигнут договор о формирању Савјета министара долази до непотребне хистерије и реакције људи који су годину дана након изгубљених избора сједили у Савјету министара који није био прави, није уживао подршку ни на унутрашњем ни на спољном плану, није доносио важне одлуке, нити је имао координацију са другим нивоима власти.

– То је било губљење времена и бламажа јер је без разлога заустављена примјена изборних резултата – навела је Цвијановићева.

Она је додала да се власт на нивоу БиХ саставља на посебан начин и да мора бити уважена чињеница ко је изабран на територији Српске и ФБиХ.

– Ентитети су заокружене изборне јединице, а из њих се бирају људи који их представљају на нивоу БиХ. Када је једнообразна власт на различитим нивоима онда све иде лакше, а ако је различита као што је био случај у претходних пет година, онда се свака тема, макар била и техничка, претвара у крупно политичко питање – рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, власт на нивоу БиХ могла је да буде формирана још у јануару или фебруару, а посебно у априлу јер су постојали неопходни услови.

– То се није догодило јер је дошло до непотребних политичких условљавања. У прилог томе иде чињеница да смо сада постигли споразум и да је договорен документ /Програм реформи БиХ/ који никога не треба и неће да боли и ни од кога није направио побједнике или губитнике – рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да не постоји апсолутно ништа што представља проблем за Српску и што се коси са одлукама њених институција, а посебно оним што је манифестовано Резолуцијом о заштити уставног поретка и војној неутралности усвојеној у Народној скупштини.

– Веома је важно да су уважени ставови институција Српске, да се ми понашамо одговорно, те да се то не коси са интересима Српске и њених грађана. Не постоји ништа што може да нанесе штету Српској и што би нас довело до тога да морамо да доносимо неке крупне одлуке. Тај документ личи на многе друге реформске акте које смо потписивали – нагласила је Цвијановићева за АТВ.

Према њеним ријечима, нема дилеме да ће Програм реформи БиХ бити јаван.

– Владајућа коалиција може за себе да резервише право да она одлучује кад нешто треба да ради, а не када то тражи опозиција. Када то учинимо јавним и послажемо све документе који су до сада усвајани онда ће се видјети да је ово компромис који треба да постоји у реформском смислу да би био одрађен посао који не представља болну тачку ни за Српску, ни за ФБиХ – додала је Цвијановићева.

Одговарајући на питање да ли је због Програма реформи БиХ требало да позове на састанак све политичке факторе, Цвијановићева је истакла да је политичко окупљање и јединство нудила много пута до сада, али је изостало вољом друге стране.

Она је навела да је опозиција када је разматрана Резолуција о заштити уставног поретка и војној неутралности заузимала скупштински сто, звиждала, људи су се морали склањати у мале сале и „направљен је циркус од парламента“.

– Позивали смо их, али нису хтјели да се усагласе са нама ни у вези са Механизмом координације, закључцима на недавној посебној сједници Народне скупштине и још многим темама. Да смо их сада позвали било би исто. Ја желим јединство о важним темама и спремна сам да направим 10 искорака, али они неће да разговарају. Они се грчевито боре да задрже своје позиције на нивоу БиХ. Нема ту искрености – нагласила је Цвијановићева.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

four × three =