Очекивања да и пословна заједница учествује у повећању плата радницима

0
124

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је послије састанка са представници Уније удружења послодаваца да је увјерен да ће пословна заједница из својих средстава ићи у правцу повећања плата.

“Не очекујемо да само износ средстава којих се `одриче` буџет Српске буде та цифра која иде на повећање плата него и од пословне заједнице очекујемо да и они из својих средстава узму учешће и повећају плате својим запосленима”, рекао је Вишковић.

Он је истакао да ће Влада Српске кроз мјере економске политике ићи у правцу смањења пореских стопа и да су близу рјешења збирну пореску стопу са 32,9 одстом колико износи у Српској, сведу на 31 одсто.

“Такође, идемо и једним другим начином обрачуна личних примања, гдје ће неопорезиви дио остати на садашњем нивоу од 700 КМ, с тим да ћемо прећи са нето на бруто обрачун личних примања и по том основу, према нашим прелиминарним израчунима, требало би да `ослободимо` нашу привреду за око 50 милиона КМ”, рекао је Вишковић.

Он је изнио очекивање да то ослобађање буде преливено на повећање плата и да је то, условно речено, помоћ Владе Републике Српске радницима у Српској.

Премијер је навео да ће се ићи и на оне мјере које су започете још прошле године, а односе се на парафискалне намете, гдје је речено да код административних и комуналних такси у овој години има смањење од 30 одсто, у идућој 60 одсто, па онда поново смањење како би на крају 2023. године биле потпуно укинуте.

Вишковић је најавио још одређен број законских рјешења која ће бити одговор Владе на постојеће стање и ради креирања мјера за наредну годину с циљем побољшања услова за пословање у Српској.

Он је нагласио да је обавеза растерећења привредног амбијента једна од обавеза који је преузела Влада на основу раније потписаниог меморандума са социјалним партнерима према којем ће сви заједно настојати да праве одређене уштеде и растерећења која ће се моћи одразити и на повећање личних примања радника у Српској.

Вишковић је напоменуо да Влада у континуитету разговара са Унијом удружења послодаваца Српске, са Привредном комором и репрезентативним синдикатима, а ту сарадњу је оцијено коректном.

“Ми разговарамо и тражимо да дијалогом рјешавамо питања, јер је дијалог једини начин путем којег тражимо могућа рјешења”, нагласио је Вишковић.

Он је најавио да ће Унија Удружења послодаваца бити организатор једне репрезентативне конференције у вези са привређивањем у Републици Српској, која ће се одржати 17. новембра у Бањалуци.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

nineteen + ten =