Обустављена изградња мини – хидроелектране на ријеци Прачи

0
624

На данашњој сједници Скупштине општине Пале усвојена је одлука о извршењу вансудског поравнања са инвеститором мини – хидроелектране „Кадино врело“ на ријеци Прачи, којом ће бити поништена грађевинска дозвола и обустављена изградња ове мини – хидроелектране.

 

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је новинарима да ће Општина инвеститору исплатити досадашње трошкове, како би обуставио рад, чиме ће бити избјегнут судски процес.

 

„Направљен је превид још давне 2011. године, када се неопрезно ушло у издавање првих докумената и на тај начин су инвеститори добили зелено свјетло да уђу у изградњу. У тим претходним мандатима, народ није обратио пажњу и није знао колико то значи за екологију. Нама је примарно било да, прије свега, заштитимо природу, и буђењем еколошке свијести грађана који су покренули низ активности и иницијатива и скренули нам пажњу, ја сам, као начелник, само могао да станем на страну народа и да учиним најбоље што сам могао. Овом прилико желим да се захвалим свим становницима Врхпраче и Подграба, као и осталима који су увидјели да мини хидроелектрана може да буде проблем. Овим сам извршио своје обећање и обавезу према њима да ће то бити ријешено на најбољи могући начин“, додао је начелник Југовић.

 

Политичке партије опозиције подржале су ову тачку дневног реда, али су захтијевале посебну сједницу Скупштине општине како би, према њиховим ријечима, до тада била формирана комисија и стручњаци процијенили да ли је нагодба рјешење проблема.

 

„На прошлој сједници донијели смо закључак да се испитају сви релевантни показатељи како би нам дали смјернице шта ми треба да урадимо и на који начин да поступимо, а данас је пред нама био приједлог вансудског поравнања, без детаљне анализе. Ми смо испред Клуба ПДП – а и СДС – а имали приједлог Закључка да се ипак формира комисија на бази струке и права како би то једноставно било правно што чистије. Драго нам је што је изградња стопирана, јер би ишла на штету грађана општине Пале и природног амбијента“, рекао је шеф Клуба одборника ПДП-а Игор Тошић.

 

Подсјећамо, фирма „Strom Energija доо“ из Пала почела је 16. априла изградњу мини – хидроелектране „Кадино врело“ на ријеци Прачи, у мјесту Врхпрача, што је наишло на неодобравање јавности, због чега су се незадовољни грађани обратили за помоћ и подршку начелнику Југовићу.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here