Обрађени сви пристигли потпуни захтјеви за исплату најнижих плата за април

0
592

Пореска управа Републике Српске обрадила је све до сада пристигле потпуне захтјеве пореских обвезника за април, којима је усљед пандемије вируса корона било забрањено обављање дјелатности или су престајали са радом, а укупно је обрадила захтјеве на износ од око 20 милиона КМ за око 27.000 радника, рекао је директор ове управе Горан Маричић.

Маричић је навео да су те податке прослиједили Министарству финансија Српске које врши исплате, јер су средства за те намјене већ обезбијеђена, додавши да се Пореска управа и даље суочава са значајним бројем неправилно попуњених захтјева.

Он је додао да рок за предају тих захтјева истиче 10. јуна, те изразио наду да ће захтјеве поднијети сви послодавци који испуњавају услове, након чега ће их Пореска управа у кратком року обрадити, како би најниже плате за април што прије биле на рачунима радника који нису радили у том мјесецу.

Маричић је навео да службеници Пореске управе већ раде у двије смјене и викендом, а на располагању су пореским обвезницима који имају било какве недоумице о попуњавању поменутих захтјева.

– Пореска управа утврђује да ли се ти порески обвезници налазе на списковима које достављају надлежна министарства, односно да ли им је било забрањено обављање дјелатности и да ли су престајали с радом у априлу. На основу података из мјесечне пријаве пореза по одбитку и изјаве са захтјевом, као и поменутих спискова достављамо Министарству финансија појединачно за сваког пореског обвезника податке о укупним платама након опорезивања и укупним обавезама по основу пореза и доприноса – рекао је Маричић за Независне новине.

Према његовим ријечима, врше се и провјере да ли су запослени код тих правних лица и предузетника у априлу били пријављени у јединствени систем регистрације, контроле и наплате доприноса, а ријеч је о прегледању и обради десетина хиљада докумената.

Маричић је одбацио поједине тврдње које су се могле чути у јавности да касни исплата минималаца за април, да је администрација спора и трома, те да Влада Српске нема новца.

– Одговорно тврдим да то није истина. Суштина је у томе да ми те захтјеве обрађујемо у року од једног до два дана и сви који испуњавају услове шаљу се Министарству финансија Српске које их просљеђује банкама на исплату, за коју су средства обезбијеђена и распложива. Међутим, пристижу нам бројни неисправно или непотпуно попуњени захтјеви – навео је он.

На питање како коментарише мали број пристиглих захтјева пореских обвезника којима је било забрањено обављање дјелатности или су престајали с радом у априлу, Маричић је рекао да Пореска управа у овом послу даје све од себе, да је организовала и бесплатан „вебинар“ на којем су у детаље појаснили процедуру подношења захтјева која је веома једноставна.

– Наши радници су расположиви за сваку врсту помоћи, а дио њих ради и прековремено и викендом како би обрадили што више захтјева пореских обвезника, односно како би радницима који нису радили у априлу што прије биле исплаћене најниже плате и уплаћени доприноси за тај мјесец, а што им је омогућила Влада Српске својим мјерама које су јединствене у регион – рекао је он.

Маричић је поново позвао попреске обвезнике који испуњавају услове из Уредбе са законском снагом о пореским мјерама за ублажавање економских посљедица насталих усљед појаве вируса корона, а који се тичу исплате најниже плате и доприноса за април 2020. године, да поднесу захтјев Пореској управи.

Када је ријеч о запримању захтјева за помоћ привредницима за мај, Маричић је нагласио да је Пореска управа Српске почетком ове седмице позвала пореске обвезнике који обављају дјелатности којима је одлуком Штаба за ванредне ситуације било забрањено обављање дјелатности у мају да поднесу писану изјаву са захтјевом за уплату пореза и доприноса или најниже плате у зависности од дужине трајања забране обављања дјелатности у мају.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here