Обиљежено 26 година одбране Војковића, Грлице и Крупца

0
461

У Војковићима у општини Истична Илиџа данас је обиљежено 26 година одбране Војковића, Грлице и Крупца у посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату.

Тим поводом у Храму Светог Петра дабробосанског у Војковићима служена је Света литургија, а потом парастос за погинуле борце са подручја Источне Илиџе.

Предсједник Предсједништва Борачке организације “Илиџански борац” Горан Шеховац рекао је да је у Источној Илиџи погинуло 1.064 борца.

“Погинули су најљепши и најјачи момци. Дали су највредније – живот за Српску Илиџу, Српско Сарајево, на крају крајева за Републику Српску”, нагласио је Шеховац.

Он је истакао да су се борци са овог подручја борили за слободу Републике Српске у којој могу слободно да живе и раде.

“Ми Срби у Републици Српској желимо мир, јаку и квалитетну Српску која ће бити најбоља и најљепша. Желимо да она живи од својих природних и привредних ресурса и да борци, који су се борили за Републику Српску, као и њихове породице, уживају у њеним благодатима”, нагласио је Шеховац.

Шеховац је поручио ратним хушкачима “са друге стране”, те Насеру Орићу да се баве животима својих бораца.

Он је напоменуо да подсјетио да је из федералног Сарајева изашло више од 150.000 Срба, али да БиХ припада и српском народу.

Бивши командант Друге сарајевске бригаде Војске Републике Српске Милорад Шеховац подсјетио је да је 4. августа 1992. године у нападу муслиманских снага погинуло седам бораца Војске Републике Српске, а да је на супротној страни било више од 70 погинулих и више од 200 рањених.

Он је напоменуо да је циљ војска, полиције и тадашње власти био да заштити српски народ и територију на којој живи.

“Остваривање ових циљева, рјешавали смо углавном кроз борбене, али и неборбене задатке који су се односили, првенствено на сарадњу са органима власти, предузећима која су радила”, истакао је Шеховац.

Он је нагласио да се велики допринос бригаде огледа у одбрани ових подручја, у садејству са припадницима полиције и органима власти општине Источна Илиџа, те мјесних заједница Крупац, Војковићи, Грлица, Кијево, као и Пресјенице, подручја на којем је, према попису из 1991, живјело око 5.800 људи.

Испред Спомен-капеле у порти храма цвијеће и вијенце су положили изасланик предсједника Републике Српске Марко Видаковић, представници и Министарства рада и борачко-инвалидске заштите, те општине Источна Илиџа и града Источно Сарајево, “Илиџанског борца”, локалних борачких организација, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука и Полицијске управе Источног Сарајева.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here