Обиљежено 25 година од страдања на Петровачкој цести

0
531
У Јањилама код Босанског Петровца обиљежено је 25 година од страдања Срба у злочиначкој акцији хрватске војске и полиције „Олуја“.

Код Спомен-крста на Петровачкој цести служен је парастос и положени вијенци. Помен је служио његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки и рмањски Сергије.

Фото: РТРС

Посјећена је и Спомен-соба у Дринићу.

Фото: РТРС

Подсјећамо, 7. августа 1995. године, хрватски „мигови“ бомбардовали су колону српских избјеглица на Петровачкој цести. Страдало је десет цивила, међу којима четворо дјеце и 21-годишња дјевојка.

Злочиначка војно-полицијска акција „Олуја“ почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције, те јединица ХВО-а на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла заставу Хрватске, док су колоне избјеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Према подацима Веритаса, током „Олује“ из својих домова протјерано је више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here