Obilježen Dan odbrane Sarajevsko-romanijske regije

0
534

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je danas da su neke od najtežih bitaka u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu vođene na području sarajevsko-romanijskog platoa, gdje je u borbi sa muslimanskim snagama poginuo svaki peti, a ranjen svaki deseti pripadnik Sarajevsko-romanijskog korpusa.
Savanović je ocijenio da to govori o težini borbe i o snazi boraca Sarajevsko–romanijskog korpusa, koji je pune četiri godine branio taj srpski prostor i odbijao brojčano nadmoćnije snage takozvane Armije BiH.

„Uslov našeg biološkog opstanka je opstanak Republike Srpske. Nema mjesta političkim svađama u onom smislu koje zadire u nacionalno pitanje i Republiku Srpsku“, poručio je Savanović na Vojničkom spomen-groblju „Mali Zejtinlik“ na Sokocu, gdje su obilježene 23 godine od odbrane Sarajevsko-romanijske regije u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske general Milomir Savčić poručio je da bi na Vojničkom spomen-groblju „Mali Zejtinlik“ možda najbolje bilo ćutati i slušati priče srpskih besmrtnih heroja čiji ostaci počivaju na legendarnoj Romaniji.

Savčić je rekao da se srpski narod danas suočava sa novom nevoljom – dokazivanjem istine o proteklom ratu, počevši od njegovog karaktera, pa do najsitnijih detalja.

On je naveo da je srpski narod proglašen agresorom kada još rat nije ni počeo.

„Imam dokaze i dokumente, imenom i prezimenom i matičnim brojem, da više od 5.000 pripadnika Prvog korpusa takozvane Armije BiH nisu rođeni u BiH“, naveo je Savčić i pitao „ko je u BiH agresor, ako se uzmu u obzir ti podaci“?

Savčić je podsjetio da su on i njegovi saborci rođeni na ovim prostorima i da nisu mogli biti agresori na svoj sopstveni dom i na svoj narod.

On je naglasio da rat jeste završen, ali da borba nije ni izbliza, jer je jedan od njenih osnovnih elemenata dokazivanje istine o proteklom ratu.

Savčić je pozvao sve nadležne u Srpskoj da se ovim pitanjem ozbiljno pozabave.

On je podsjetio da je Sarajevsko-romanijski korpus brojao 18.000 boraca, a Prvi korpus takozvane Armije BiH 66.000 vojnika i oko 10.000 pripadnika MUP-a.

„Da li je moguće da su u takvom omjeru srpske snage mogle blokirati grad, kako to trde u Sarajevu i određene pravosudne institucije međunarodne zajednice“, upitao je Savčić.

On je istakao da je Sarajevsko-romanijski korpus bio po bojnom stanju jedan od manjih operativnih sastava, ali po operativnoj sposobnosti, po junaštvu i po svemu onome što su učinili, među prvim formacijama Vojske Republike Srpske.

Zamjenik gradonačelnika Istočnog Sarajeva Danko Vučetić poručio je da je plaćena visoka cijena ostanka i opstanka srpskog naroda na ovim i na prostorima Republike Srrpske, ali da žrtve nisu uzalud pale.

„Stvorena je Republka Srpska koja je trajna kategorija upisana za zelenim stolom od svjetskih sila, upisana u sve geografske svjetske atlase“, rekao je Vučetić.

Vučetić je poručio da će srpski narod Republiku Srpsku najbolje očivati jačanjem njene ekonomije, pronatalitetnom politikom i stvaranjem uslova za ostanak mladih.

Služenjem parastosa poginulim borcima i polaganjem vijenaca na centralni krst na Vojničkom spomen groblju „Mali Zejtinlik“ na Sokocu je počelo obilježavanje 23 godine od odbrane Sarajevsko-romanijske regije u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

U organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, 16. jun se obilježava kao Dan odrane Sarajevsko-romanijske regije, u znak sjećanja na odbijanje jedne od najžešćih neprijateljskih ofanziva na položaje Vojske Republike Srpske kojom je, prema izjavama predstavnika BORS-a, stavljen pečat na stvaranje Republike Srpske.

U toj ofanzivi sredinom juna 1995. godine Sarajevsko-romanijski korpus spriječio je mnogo jače snage takozvane Armije BiH da presijeku teritoriju Republike Srpske i spoje svoj Prvi i Drugi korpus, čime bi doveli u pitanje sudbinu Republike Srpske.

U odbrani Sarajevsko-romanijske regije u proteklom ratu poginulo je 4.000 boraca, oko 10.000 njih je ranjeno iz redova Sarajevsko-romanijskog korpusa, koji je brojao 18.000 do 20.000 srpskih boraca.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here