Obilježavanje 75 godina od Bitke na Sutjesci

0
541
Na Tjentištu će danas, u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova, biti obilježeno 75 godina od Bitke na Sutjesci.

Obilježavanju će prisustvovati predsjednik Odbora Milenko Savanović, ministar trgovine i turizma Srpske Predrag Gluhaković, delegacija Narodne skupštine Srpske, zatim Milenko Ristić, izaslanik člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića, te lider SP-a Petar Đokić.

Sjenima heroja Sutjeske pokloniće se i delegacija SOBNOR-a Crne Gore, sa predsjednikom Radojicom Radojevićem na čelu.

Tjentište  (Foto: RTRS)

Program počinje u 11.00 časova polaganjem vijenaca na spomen-kosturnici i centralnom spomeniku u Nacionalnom parku „Sutjeska“.

Tokom Bitke na Sutjesci, koja se smatra prekretnicom u Drugom svjetskom ratu na području bivše Јugoslavije, poginulo je više od 7.000 boraca Narodnooslobodilačkog pokreta.

Tjentište (Foto: RTRS)

Borbe u okviru Pete neprijateljske ofanzive, operacije koju su nacisti nazvali kodnim imenom „Švarc“ /Crno/, su počele 15. maja, koncentričnim nastupanjem snaga sila Osovine i kvislišnških snaga NDH protiv glavnine snaga Narodnooslobodilačke vojske Јugoslavije na prostoru Sandžaka i sjeverne Crne Gore.

Za završetak borbi uzima se jun 1943. godine na Tjentištu probojem partizanskih snaga, njihovim izvlačenjem iz obruča i nastavkom pokreta prema jugoistočnoj Bosni.

Tjentište (Foto: RTRS)

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here