Обиљежавање 28 година од свирепог злочина над Србима фочанске Јабуке

0
482
Изласком на гробље Божовац у Фочи и прислуживањем свијећа данас ће бити обиљежено 28 година од злочина који је муслиманска војска из Горажда починила у фочанској Јабуци, када је свирепо убила 43 српска мјештанина.

Масакр над српским цивилима 18 села некада фочанске мјесне заједнице Јабука, која је након Дејтонског мировног споразума припала Федерацији БиХ, који се догодио 23. јула 1992. године, прво је масовно страдање Срба у општини Фоча у протеклом рату.

Муслиманска војска тада је попалила све куће и помоћне објекте на које је наишла убијајући све пред собом, а милости није било ни за слијепе и непокретне старице, дјевојке и дјецу, које су убијали и палили у њиховим кућама.

Најмлађа жртва био је тринаестогодишњи дјечак Ново Елез.

Убијени су и слијепа старица Милка Ковач, непокретна Зорка Симовић, партизански ветеран из Другог свјетског рата, јунак из Битке на Сутјесци и са Сремског фронта Милош Вуковић, старији брачни парови Милован и Марија Скакавац, Милош и Анђелка Тривун, Остоја и Софија Ћосовић, Драго и Јока Стојановић.

Имена злочинаца су позната, неки су и саслушавани, али за злочин у фочанској Јабуци, још се чека на подизање оптужница.

На Градском гробљу Божовац, гдје су након Дејтонског мировног споразума и егзодуса преосталих Срба из Јабуке пренесени посмртни остаци, родбина страдалих и општинске делегације прислужиће свијеће и положити цвијеће.

Излазак на гробље је у 11.00 часова.

Парастос убијеним Јабучанима сваке године служи се на Преображење, 19. августа, у цркви у Јабуци, која је 23. јула 1992. минирана и до темеља срушена.

Црква је прилозима вјерника обновљена 2005. године.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here