Обавезно ношење маски на отвореном гдје дистанца од два метра није могућа

0
540

Peпублички штаб за ванредне ситуације донио је, на данашњој сједници, Одлуку о обавезном ношењу заштитних маски на отвореном простору, односно на јавним мјестима гдје није могуће обезбиједити прописану физичку дистанцу од два метра, рекао је на данашњој конференцији за новинаре Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.

Он је нагласио да је ова мјера донесена у складу са препоруком Института за јавно здравство, као и да је она неопходна како би се сузбило ширење вируса корона.

„Ова мјера односиће се на јавна мјеста попут пијаца, аутобуских стајалишта, различитих редова у којима стоји становништво, приликом чекања на било коју врсту услуге. Осим тога, организације сахрана мораће да буду организоване у складу са овом мјером, али и различите манифестације које организују локалне заједнице, организације или удружења“, нагласио је Шеранић.

Министар Шеранић рекао је да је мјера забране организовања спортских манифестација и активности без присуства публике продужена до 3. августа, а да је радно вријеме угоститељских објеката и даље од 6.00 до 23.00 часа.

„Продужили смо и мјеру забране окупљања више од 50 људи на јавном мјесту и мислим да је то итекако оправдано. Морамо да научимо да живимо са вирусом, јер тренутно не посједујемо вакцину и веома је важно придржавати се свих прописаних мјера“, сматра ресорни министар.

Шеранић је оцијенио тренутну епидемиолошку ситуацију у Републици Српкој као неповољну, али истакао је и да је примјетан пад броја заражених у односу на претпрошлу седмицу, за шта је, према његовим ријечима, заслужан ефикасан рад инспекцијских органа.

Он је нагласио да ће у наредном периоду рад здравствених установа бити другачије организован, како би се медицинским радницима омогућио барем један слободан дан седмично и нагласио да локалне заједнице и даље задржавају право доношења рестриктивнијих мјера у односу на републички ниво.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here