Нови гранични прелаз чека усвајање буџета

0
103

Савјет министара БиХ припремио је измијењену одлуку о одобравању вишегодишњег пројекта изградње граничног прелаза Братунац – Љубовија, којом се обезбјеђује додатних 3,5 милиона КМ и која би требало да буде усвојена на некој од наредних сједница, међутим како ствари сада стоје – све ће остати на томе, и то док се не усвоји буџет за 2019.

Иначе, почетак градње граничног прелаза на мосту између Братунца и Љубовије, названог „Братољуб“, кочи управо недостатак ових 3,5 милиона КМ с обзиром на то да Управа за индиректно опорезивање БиХ, која је носилац овог пројекта, неће да потпише уговор с извођачем радова док год се не обезбиједи сав новац.

„Одлука о избору најповољнијег понуђача још није потписана зато што не постоји укупна финансијска конструкција потребна за изградњу граничног прелаза. УИО у овом тренутку има осигуран само један дио од укупно пројектоване вриједности прелаза Братунац – Љубовија, која износи 14,5 милиона КМ“, рекли су нам у Управи за индиректно опорезивање БиХ.

Савјет министара БиХ још прије двије године донио је Одлуку о одобравању вишегодишњег пројекта „Изградња граничног прелаза Братунац – Љубовија“, али на износ од 11 милиона КМ. Од овог износа седам милиона КМ обезбијеђено је из средстава наплаћених по основу клириншког дуга, а преосталих четири милиона КМ из буџета у 2018. години. Измијењену одлуку Савјет министара би требало да усвоји, и то на начин да се за овај пројекат обезбјеђује 14,5 милиона КМ те да ће поред седам милиона клириншког дуга још 7,5 милиона КМ бити обезбијеђено у буџету за 2019. годину.

Нова одлука о одобравању вишегодишњег пројекта „Изградња граничног прелаза Братунац – Љубовија“ у фази је јавних консултација, које ће трајати до 6. августа, а одмах након тога требало би да се нађе на сједници Савјета министара БиХ.

На питање да ли ће се након усвајања нове одлуке којом се обезбјеђује 3,5 милиона КМ моћи ићи на потписивање уговора са извођачем радова, у УИО кажу да су тражили мишљење Министарства финансија и трезора БиХ, у којем нам је речено да ће УИО добити одговор у законском року.

„У одлуци се наводи да ће бити обезбијеђено нових 3,5 милиона КМ, тачније у буџету за 2019. годину седам милиона КМ, али тог буџета још нема и нико са сигурношћу не може рећи шта ће Предсједништво БиХ као предлагач буџета рећи, ни како ће Парламентарна скупштина БиХ гласати. По свему судећи, без усвојеног буџета за 2019. годину тешко да ће отпочети радови на изградњи граничног прелаза“, испричао је „Независним“ извор близак Савјету министара БиХ.

Подсјећања ради, мост између Братунца и Љубовије коштао је око 13 милиона евра, а у потпуности га је финансирала и изградила Република Србија још 2017, међутим због процедура и спорости Савјета министара БиХ он још није у функцији.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

three × two =