Нова правила за возаче из БиХ који путују у земље ЕУ: Скенирање таблица послало у прошлост зелени картон

0
530
Возачи из БиХ који планирају пут у неку од земаља Европске уније од понедјељка неће морати да имају зелени картон, већ ће регистарске таблице бити доказ да имају полису осигурања у својој земљи, а због нових правила, увјеравају упућени, нико неће бити на губитку.

 

То је омогућено након што је Биро зелене карте у БиХ потписао споразум којим је БиХ постала чланица “Подсистема регистарске ознаке” у 33 земље чланице ЕУ, као и Швајцарске, Лихтенштајна, Андоре, Исланда, Норвешке и Србије. Овај корак учињен је након вишегодишњих припрема, с обзиром на то да БиХ није могла бити примљена у “Подсистем регистарских ознака” јер је удио нерегистрованих возила на њеним саобраћајницама прелазио пет одсто. Осим тога, ни возачима из наведених земаља неће бити потребан зелени картон приликом уласка у БиХ.

Предсједник Скупштине Удружења друштава за осигурање РС Миломир Дурмић рекао је да ово показује да су Република Српска и БиХ коначно досегле одређене европске стандарде.

– Годинама смо се борили да се број нерегистрованих возила, који се кретао између десет и 15 одсто, спусти на око три одсто да би нам било омогућено путовање без зеленог картона – казао је Дурмић.

Он је за “Глас Српске” нагласио да ће за улазак у наведене земље бити довољне регистарске таблице.

– На свим граничним прелазима у БиХ обезбијеђен је систем видео-надзора који је увезан са базом података у ЦИПС-у, гдје се скенирањем регистарских таблица одмах провјерава да ли је возило регистровано, осигурано и до када важи регистрација. Због свега тога зелени картон неће бити потребан – рекао је Дурмић.

Он је додао да је тај документ, за који су возачи издвајали четири марке, био доказ да власник возила има полису осигурања у матичној земљи.

– Уколико би починили прекршај и изазвали саобраћајну несрећу у некој од чланица ЕУ, осигурање би покрило те трошкове, а са друге стране, уколико нису они криви за несрећу, трошкове штете сносило би осигурање другог учесника из те земље у којој су се затекли – објаснио је Дурмић.

Додао је да је износ који су возачи плаћали за добијање зеленог картона само покривао трошак који су осигуравајућа друштва имала за штампање тог документа, тако да на овај начин не губе ништа.

Говорећи о ситуацији на тржишту осигурања у Српској за осам мјесеци рекао је да се ништа значајније није промијенило, те да је и премија остала на прошлогодишњем нивоу упркос пандемији вируса корона.

Изузеци

Миломир Дурмић је рекао да и даље постоје земље у региону које нису потписнице споразума и гдје путовање није могуће без зеленог картона.

Додао је да су то Црна Гора, Македонија, Албанија и Турска.

– Примјера ради, ако путујете у Грчку на море, морате проћи кроз Македонију, а да не бисте плаћали гранично осигурање, јефтиније је да извадите зелену карту – појаснио је Дурмић.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here