Су-57- руски борбени авион који је 20 пута бржи од звука

0
547
Русија је произвела авангард хиперсонични ракетни систем, познатији као борбени авион Су-57, који је већ укључен у војни арсенал којим Русија располаже. 

Домет испаљених ракета из овог авиона је и до 2.000 километара, а авион је неухватљив за противничку одбрану јер може да лети јако високо и бржи је од звука чак 20 пута, пише Тас с.

Руси су почели да граде авангардни хиперсонични ракетни систем као одговор Американцима на Стратешку одбрамбену иницијативу (СОИ) још 1985. године, а креатор овог пројекта Герберт Јефремов рекао је за ТАС да је Роналд Реган, бивши амерички предсједник, алармирао вође Совјетској савеза да почну један овакав пројекат.

„Амерички антибалистички одбрамбени систем је био пун нуклеарки. Овакав систем је постао дестабилизујући и провоцирао је тензије у цијелом свијету. Онда је Централни комитет ШСР издао наредбу да се направе одговарајуће контрамјере“, рекао је Јефремов.

Дизањер хиперсоничног оружја се, иначе, тек био запослио у то вријеме.

„Тада сам сам постављен за шефа пројекта. Послао сам захтјев да урадимо веома тежак задатак – да направимо нешто јаче од класичног антибалистичког одбрамбеног система, како бисмо одговорили на све опасности. Зато је било потребно направити авион који се креће страшно брзо у атмосфери, који може да направи невјероватне маневре“, додао је.

Владимир Путин је разговарао са Јефремовом, озбиљнији напредак на пројекту је почео 2004. године, а финални, успјешан тест је изведен у децембру 2018. Авангард је убачен у погон у децембру 2019. године.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here