Њемачка тражи 4.000 добровољаца: Концерт као корона-експеримент

0
589
Њемачки научници траже 4.000 добровољаца који ће присуствовати експерименталном концерту 22. августа у Лајпцигу, како би се утврдило колики је ризик од преношења корона вируса на манифестацијама које окупљају велики број људи, пише ДЊ.
Експертимент организује тим истраживача са универзитетске клинике у Халеу на истоку Њемачке. Сви учесници експеримента, старости између 18 и 50 године, мораће да имају негативан резултат теста на корона вирус. Концерт ће бити одржан 22. августа у Лајпцигу, а на њему ће наступати популарни поп пјевач Тим Бенко, како би се “понашање публике што више приближило стварности”, наводе организатори.

Добровољци ће на концерту морати да носе ФФП2 филтер маске, а у експерименту ће бити коришћено и флуоресцентно дезинфекцијско средство.

Ово средство, осим у заштине сврхе, биће употребљено како би се пратило које површине публика најчешће додирује. Поред тога, учесници експертимента ће добити и уређај који ће научницима омогућити да прате њихово кретање и удаљеност од осталих добровољаца.

Научници сматрају да ће највећи изазов бити процјена података, а у плану је тестирање три могућа сценарија.

Први сценарио подразумијева улазак публике на два улаза, без дистанцирања и других мјера заштите од корона вируса.

Други сценарио предвиђа спорији улазак публике на више улаза, са строжим заштитним и хигијенским мјерама.

Трећи сценарио укључује сједење добровољаца на трибинама на међусобној удаљености од 1,5 метара, а у овом дијелу експертимента требало би да учествује 2.000 људи.

Експеримент има за циљ да утврди под којим би условима било могуће поново одржавање манифестација са великим бројем људи, које би у Њемачкој поново требало да буду дозвољене од 30. септембра.

Осим тога, циљ експеримента је и да утврди са колико других људи један посјетилац има контакт када присуствује оваквом догађају.

Истраживачи се надају да би резултати могли да помогну формулисање математичког модела који би био употребљен у циљу спречавања ширења вируса на великим манифестацијама.

Очекује се да ће први резултати студије бити готови крајем септембра, четири до шест мјесеци од спровођења експеримента.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here