Нико не зна када стижу нове униформе

0
633
Војници у Оружаним снагама (ОС) БиХ дуго већ чекају да задуже нове униформе које су им обећане, а иако је поступак набавке и званично отворен, у Министарству одбране (МО) још не могу да кажу када ће све бити завршено.

Прича о набавци нове теренске униформе отворена је прије неколико година, а тендер је расписан у августу ове године. У обавјештењу о набавци одјевних предмета из састава комплета нове теренске униформе ОС БиХ је истакнуто да је за ту намјену планирано 7,35 милиона КМ без ПДВ-а.

Рок за пријем захтјева за учешће у ограниченом поступку је истекао прије неколико дана.

У Министарству одбране су потврдили за “Глас Српске”, када је у питању израда нових униформи, да је поступак набавке у току те ће припадници ОС БиХ своје нове униформе добити по окончању поступка јавне набавке.

Војничке одоре се, појаснили су, мијењају из разлога што ОС БиХ до сада нису имале властиту оригиналну униформу, него се користио дизајн других држава.

Конкретна разлика између садашње и будуће одјеће у војним редовима биће у квалитету материјала, дизајну и саставу комплета.

– Процес јавне набавке теренске униформе је, у складу са Законом о јавним набавкама БиХ покренут по добијању техничких спецификација нове одоре, коју је припремио Заједнички штаб Оружаних снага те одобравања плана набавке за 2020. годину. У процесу уговарања морају бити поштоване све законом предвиђене процедуре и рокови те је крај процеса набавке тешко предвидјети. Отварање приспјелих понуда очекује се ускоро – казали су у министарству.

Под јединственом теренском униформом се подразумијева униформа коју припадници ОС носе на извршењу свакодневних задатака, обуци, при обављању службе обезбјеђења, на свим нивоима војне узбуне и онда када то нареде команданти касарни и команданти/командири јединица.

Замјеник министра одбране БиХ Мирко Околић је недавно истакао за “Глас Српске” да ће на униформама бити нове шаре те да би поступак требало да буде завршен до краја године.

Иако је ресор одбране рекордер у потрошњи међу институцијама БиХ, са буџетом који премашује 250 милиона КМ годишње, војници носе дотрајале униформе, а у ранијим годинама је чак било случајева да су набављане униформе и чизме неодговарајућих бројева. У МО и ОС БиХ запослено је око 10.000 службеника и професионалних војних лица.

Критике

На рачун ресора одбране годинама стижу критике и из Парламента БиХ, односно Заједничке комисије за одбрану и безбједност парламентарног војног повјереника који сваке године анализира стање у касарнама, али и од самих војника. Све чешће су и проблеми попуне упражњених војних мјеста, посебно у квотама које припадају хрватском народу.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here