Незаконита одлука о именовању начелника одјељења у Градској управи

0
272

 Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић сматра да је данашња одлука Скупштине града Источно Сарајево о разрјешењу начелника одјељења у Градској управи и именовању нових незаконита, као и да ће као новоизабрани градоначелник ту одлуку да оспори.

„Упутићу одлуку ресорном министарству на изјашњење, као и Централној изборној комисији /ЦИК/ БиХ, која је још крајем октобра донијела одлуку да нама мандати престају 1. новембра и да неке одлуке не можемо да донесемо“, изјавио је Ћосић новинарима реагујући на одлуку о разрјешењу начелника одјељења у Градској управи и именовању нових.

Ћосић је навео да је он позивао у претходном периоду на то да се мора поштовати Закон о буџетском систему Републике Српске, гдје је наведено да се до 15. новембра мора усвојити нацрт, а до 15. децембра приједлог буџета за сљедећу годину.

„Уколико су овакве одлуке усклађене са законом, врло радо ћу на бази овлаштења сарађивати са тим људима, уколико нису, порука је јасна. Позивам опозиционаре да се ману флоскула да им је битан економски и демографски опоравак, а да им нису битне функције. Функције су им итекако битне“, истакао је Ћосић, напомињући да ово није ни ухљебљење људи, него превара грађана.

Он је нагласио да се покушаји понижавања њега као изабраног градоначелника Источног Сарајева настављају, те напоменуо да је прије неколико дана добио материјал за сједницу Скупштине града, те обавијештен да не може да присуствује сједници због актуелне епидемилошке ситуације, што му, како каже, дјелује апсурдно.

„Имао сам информације да се спрема ово што је данас договорено у функцији јачања неке врсте коалиције СДС-а и ДНС-а. Мени није спорно коалиционо дјеловање ниједне политичке партије и као градаоначелник ћу све и једну политичку партију која буде имала одборнике у Скупштини града да позовем и разговарам о формирању скупштинске већине, те да им представим шта намјеравам да радим у наредне четири године“, рекао је Ћосић.

Ћосић је упутио позив свима који су недавно критиковали изјаве предсједника СНСД-а Милорада Додика, којима је позивао на измјене и допуне Закона о локалној управи и самоуправи у функцији стварања баланса између начелника/градоначеника и скупштине општине/града да се огласе.

„У историји одржавања локалних избора није се десило овако нешто. Да ли се икада десило да одлазећи градоначелник предложи нове начелнике одјељења који би требало да буду у наредном периоду, а ја ћу, вјероватно, да преузмем функцију у наредних седам до десет дана“, појаснио је Ћосић.

Он је напоменуо да Закон о локалној управи и самоуправи Републике Српске у потпуности јасно прописује процедуру предлагања и избора начелника одјељења, која се дешава на почетку мандата.

„Мислим да су ми ови људи олакшали посао. У потпуности сам легалиста, као начелник општине осам година и предсједник Савеза оштина и градова три и по године, поштујем Закон о локалној управи и самоуправи и ту јасно пише да градоначелник/начелник може да оспори и стави ван снаге одлуку скупштине општине/града, уколико сматра да је незаконита“, истакао је Ћосић.

Ћосић је додао да је на локалним изборима, као први директно биран градоначелник добио 19.729 гласова, те да му је намјера да промијени ствари у граду Источно Сарајево, а данашњим потезом су му дали снаге да то и учини.

Он је истакао да ће мирно сачекати рјешење ЦИК-а, те изразио наду да ће одлазећи градоначелник формирати комисију која се односи на примопредају, коју ће обавити и онда ће се позабавити стварима које су радили и видјеће да ли је ова само једна у низу незаконитих одлука које су донијели, о чему ће јавност бити информисана.

Ћосић није желио да прејудицира ко ће имати скупштинску већину у граду Источно Сарајево, наводећи да ко год да то буде, он као градоначелник има обавезу да са њим сарађује.

„Сигурно да би било теже радити са већином која није истог политичког опредјељења као ја, али намјеравам да радим са свима и да предалажем добре ствари за град“, истакао је Ћосић.

Говорећи и Нацрту буџета града који су одборници усвојили данас у износу од 10.230.000 КМ, Ћосић је истакао да ће се детаљно, по преузимању функције, упустити у његову анализу, напомињући да ће подржати све локалне заједнице из састава града – у складу са надлежностима и финансијским могућностима.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

four × 3 =