Неправедно оптуженим потребна снажнија подршка у правној борби

0
100

Неправедно оптуженим Србима за почињене ратне злочине и њиховим породицама потребна је много снажнија подршка у правној борби, али и другим облицима помоћи, поручено је са састанка представника општинских и градских власти Источног Сарајева, те локалних борачких организација, као и Сарајевско-романијске регије.
„Борачка организација Републике Српске годинама води борбу да, путем фондације која је основана за ове намјене, Влада Републике Српске уплаћује средства за правну и друге видове помоћи борцима који се неправедно терете да су починили ратни злочин. Нисмо и нећемо подржавати лица за која се утврди да су чинила ратне злочине, али имамо обавезу да помогнемо људима који треба да докажу своју невиност“, рекао је предсједник Одбора борачких организација Сарајевско-романијске регије Жељко Лалић.

Он је истакао да посљедњих година велики број људи који нису окаљали углед српског војника и који су током одбрамбено-отаџбинског рата помагали несрпском становништву мора пред судом да доказује невиност.

Лалић је оцијенио да Суд БиХ доноси пресуде искључиво против Срба, те да је крајњи циљ таквих активности нестанак Републике Српске, истакавши да ће борачке организације Сарајевско-романијске регије, уз подршку локалних власти, пронаћи начин да се помогне невино оптуженим.

Лаловић је рекао да је најновији примјер оптужница против некадашњег начелника Службе јавне безбједности Пале Малка Коромана који, не само да није починио ратни злочин, него је помагао несрпском становништву у тој општини, што могу да посвједоче и припадници других народа.

„Настојаћемо да овај проблем ријешимо системски да би наши суграђани који су неправедно оптужени знали коме и на који начин могу да се обрате у случају да се суоче са лажним оптужбама за ратне злочине на основу свједочења у монтираним процесима“, појаснио је Лалић.

Начелник општине Источни Стари Град Бојо Гашановоћ позвао је Суд БиХ да одбаци оптужницу против Коромана која, како је навео, нема никакво правно упориште.

„Нека на тај начин покажу да су праведни и непристрасни. Нека на том примјеру докажу да неће судити часним људима који су радили за добробит свог народа, али нису учинили нажао другим народима“, рекао је Гашановић.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да на подручју ове локалне заједнице током ратних година нису вршени никакви злочини, те да је српски народ Пала помагао својим комшијама и пријатељима других националности.

„Подржаћу све активности које треба да услиједе у вези са овом што смо данас договорили. Нагласићу да у Сарајевско-романијској регији не постоји ништа што може да баци мрљу и сумњу да су током протеклог рата овдје вршени било какви злочини“, истакао је Југовић.

Предсједник Борачке организације општине Пале Михајло Парађина рекао је да данашњи састанак треба да иницира институције Републике Српске да покажу јединство и пруже снажнију подршку оптуженима за ратне злочине.

„Наши грађани који су осумњичени за ратне злочине не смију остати без правне, материјалне и сваке друге врсте помоћи институција Републике Српске јер одбрана Републике Српске није била њихова приватна борба“, поручио је Парађина.

Он је истакао да доказивање истине о страдању српског народа у одбрамбено-отаџбинском рату мора да буде приоритетно питање и национални, стратешки интерес Републике Српске.

„Свима који су пресуђени, као и онима који ће можда сутра бити у неком поступку доказивања истине, морамо показати да наше друштво колективно стоји уз њих и да могу да рачунају на помоћ Републике Српске“, нагласио је Парађина.

Данашњем састанку присуствовали су градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић, замјеник градоначелника Данко Вучетић, начелници шест градских општина, представници општинских борачких организација и Регионалне борачке организације Сарајевско-романијске регије.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

19 − 8 =