Неодговорнима пријети катанац

0
742
Погоршање епидемиолошке ситуације и рекордан број новозаражених “ковидом 19” упалили су црвени аларм у Републици Српској, а угоститељима, трговцима и осталим предузетницима који не буду поштовали мјере од јуче пријети и катанац на одређено вријеме.

Законом о допуни Закона о заштити становништва од заразних болести, који је јуче ступио на снагу, дефинисано је да се правним лицима и предузетницима у области трговине, угоститељства и пружања других услуга у Српској, који не спроводе мјере заштите, први пут изриче забрана рада на период од седам дана. У Инспекторату РС наводе да у случају да правно лице или предузетник понови неправилност, забрана се изриче у трајању од 15 дана.

– Овим законом дато је овлашћење надлежним инспекторима да правним лицима и предузетницима забране рад уколико утврде да се у објекту у којем се обављају дјелатности не спроводе мјере чији је циљ спречавање и сузбијање заразних болести. Заштитне мјере односе се на физичку дистанцу, окупљање у групама већим од прописаних и ограничено радно вријеме – истакли су у Инспекторату. Додали су да циљ није кажњавање, забрана рада, нити репресија, нарочито имајући у виду отежану економску ситуацију због ограничења у раду пословних субјеката.

– Мање пропусте отклањамо изрицањем управних мјера, али тежи прекршаји неће бити толерисани. Заштита јавног здравља је апсолутни приоритет у односу на интересе појединаца – наглашавају у Инспекторату.

Предсједник Удружења радника угоститељства и туризма РС Жељко Татић рекао је за “Глас Српске” да треба тражити опције које не подразумијевају затварање.

– Здравље сваког појединца мора бити на првом мјесту и апелујем на све да поштују препоручене мјере, али било који угоститељски објекат који буде затворен на седам дана неће више бити ни отворен – рекао је Татић, подсјетивши на тежак положај угоститеља широм Српске, али и туристичких агенција, од којих је скоро 40 пред затварањем.

Татић је подвукао да контроле и казне треба да важе за све.

– Не смије бити привилегованих ни када је ријеч о политичким скуповима, било да буду организовани на отвореном или у затвореном – рекао је Татић.

Према јучерашњим подацима Института за јавно здравство РС корона је узела још један живот у Српској, а од 488 тестираних за 24 часа “ковид 19” је потврђен код још 106 особа. По броју новозаражених предњачи Градишка са 25, потом слиједе Бањалука са 15, Приједор са 11 и Зворник са десет новозаражених.

Вршилац дужности директора Болнице у Градишци Рајко Додик рекао је за “Глас Српске” да је на “ковид” одјељењу те здравствене установе тренутно хоспитализовано 14 заражених пацијената са тешком клиничком сликом.

– Сви су на терапији кисеоником, а имамо и једног пацијента на респиратору. Имајући у виду да смо гранично подручје и број тестирања је већи па то може бити један од разлога повећаног броја позитивних случајева – рекао је Додик.

Директор Института Бранислав Зељковић је рекао да је епидемиолошка ситуација неповољна, а разлог су углавном приватна дружења.

– Не може се очекивати да епидемиолошка ситуација у заједници буде неповољна, а да се у једном тренутку не погорша и у школама – упозорио је Зељковић и позвао грађане да се придржавају мјера, без обзира на то коју функцију обављају или којим послом се баве, јер вирус не познаје ни расу, ни нацију, ни позицију, већ само људски организам.

Епидемиолог у Институту Јела Аћимовић рекла је да је достигнут ниво заражених који је већи од свих претходних.

– Да не бисмо ишли у потпуно затварање објеката, морамо се придржавати свих мјера, јер се сада болест најлакше шири – рекла је Аћимовићева, нагласивши да би велики број заражених у наредним данима могао повећати број особа са тешком клиничком сликом те да је кључно да лица са симптомима остану код своје куће.

Неповољну епидемиолошку ситуацију биљежи и ФБиХ, гдје је јуче евидентирано десет смртних случајева, а “ковид 19” потврђен је код 228 од 1.597 тестираних особа.

Избори

У вријеме пандемије вируса корона велики изазов представља и одржавање локалних избора у БиХ, који су заказани за 15. новембар. Бранислав Зељковић је рекао да још није установљена техника како ће гласати лица која су позитивна на вирус корона.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here