Ненад Вуковић поднио оставку

0
388

Ненад Вуковић је понудио а Скупштина града прихватила оставку. Досадашњи градоначелник рекао је да је то једини начин да се ријеши правна криза која је изазвана измјеном Изборног закона РС и Закона о Граду Источно Сарајево, а којом је предвиђен директан избор градоначелника.
„Градоначелник је изабран 15.новембра. Мандат скупштине и актуелног градоначелника траје до марта ове године. Институције Републике Српске нису успјеле да одговоре на овај правни изазов, нигдје нисмо нашли одговор и ово је било једино правно ваљано рјешење које не производи било какве даље правне посљедице“, рекао је Вуковић.
Додао је да сматра да овакви, коректни, потези могу да буду нова пракса.
„Што би наш народ рекао, неће ни мени круна с главе пасти због овог данашњег чина јер би мандат трајао најдуже још два мјесеца“, рекао је Вуковић.

Скупштинска већина: Потребне измјене закона
На Вуковићев приједлог већина одборника усвојила је Закључак којим се од ресорног министарства, Владе и Народне скупштине РС, траже измјене Закона о локалној управи и самоуправи, Закона о Граду Источно Сарајево и Изборног закона РС, како би се уредила питања избора градоначелника и одборника у Скупштини града Источно Сарајево.

Тренутни начин избора, сматра скупштинска већина, је проблематичан и неопходно је на исти начин бирати и градоначелника и одборнике – било то директно на изборима или посредно.

Ћосић: У Источном Сарајеву потребно мање политике а више рада
Љубиша Ћосић, новоизабрани градоначелник Источног Сарајева, који дужност преузима у четвртак, навео је да Вуковић и он имају различита мишљења. Подсјетио је да је данашње дешавање дио договора са састанка са представницима ресорног министарства који је одржан 11.јануара.
„Ипак смо показали да нам је Град Источно Сарајево најважнији, да је приоритет изнад наших политичких опредјељења, чак и мишљења како тумачимо правне прописе. Град Источно Сарајево треба постати мјесто са мање политике а више рада. Треба заборавити на то да су неке институције бастиони политичких партија. Институције су бастиони грађана“, поручио је Ћосић.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here