“НЕМАЈУ ШАНСЕ” Ковачевић истакао да ће опозиција доживјети нови дебакл на изборима

0
595

Опозиција у Републици Српској бјежи од законитих термина одржавања локалних избора у БиХ и Републици Српској, јер је свјесна да нема повјерење грађана и да ће доживјети нови дебакл, изјавио је портпарол СНСД Радован Ковачевић.

Ковачевић је поновио да је одлуком да избори буду одржани 15. новембра умјесто 4. октобра, ЦИК БиХ прекршио важеће законе и оцијенио да је симптоматично што власт у Српској и СНСД желе одржавање локалних избора на вријеме, а опозиција, ПДП и СДС, бјежи од истих.

 

– Опозиција то ради не би ли дошла до бољег резултата, јер је свјесна да нема шансе на изборима, да су већ изгубили и да од избора до избора имају све мање повјерење грађана, односно све лошије резултате и дебакле. Они ће на наредним изборима доживјети још већи дебакл и зато желе да избори буду одгођени до, како сматрају, тренутка неке интервенције са стране и слабљења снаге СНСД, што се неће догодити – поручио је Ковачевић.

 

Он је истакао да СНСД жели да избори буду одржани на вријеме и у складу са законом, а то је 4. октобар.

 

– Спремни смо увијек да изађемо пред грађане и опет од њих тражимо повјерење које смо заслужили. Највећа смо политичка организација у Српској и БиХ, па и једна од најбољих на Балкану и Европи. Већ смо кренули спроводити теренске активности по изборним јединицама и то ћемо завршити наредних неколико дана. Циљ је освајање најмање 80 одсто власти када је ријеч о начелничким и градоначелничким мјестима и скупштинским већинама у локалним заједницама. То су апсолутно реални циљеви, а вјерујем да ћемо остварити и бољи резултат – истакао је Ковачевић.

Он је рекао за АТВ да СНСД очекује од правосудних органа да уважи њихов захтјев и да се избори одрже у складу са законом.
– Ми имамо свој став према том суду у коме странци и Бошњаци стално прегласавају остале и српске судије и у коме се доносе одлуке у складу са бошњачким интересима. Сада постоји мини коалиција СДС и ПДП са СДА која ради све на штету Српске и српског народа и ако је њихова процјена да СНСД не одговарају избори, можемо очекивати негативну одлуку тог суда по интересе Српске. Али упутили смо ваљану правну аргументацију да избори буду одржани у складу са законом. Вјерујемо да ће Уставни суд препознати наш захтјев и да ће спорна одлука ЦИК бити поништена – рекао је Ковачевић.

Он је додао да су управо ПДП и СДС, заједно са бошњачким партијама, гласали против одласка страних судија из Уставног суда БиХ.

– То је био глас против и за нестанак Српске – рекао је Ковачевић.

Он је поновио да је ЦИК изабран незаконито и да је нелегитиман јер резултати протеклих општих избора у Федерацији БиХ нису спроведени до краја.

Ковачевић је навео да СДА, ПДП и СДС, у погледу избора чланова ЦИК, настоје да у институцијама БиХ спроведу све што је на штету Српске и српског народа, иако би у тој изборној комисији требало да буду људи који нису политички активни.

– Сада су у ЦИК поједини људи који долазе из ПДП и СДС и њихова намјера је да се кроз ту комисију наруши легитимност и легалност с циљем смањења актуелног јаза између СНСД који има повјерење грађана и опозиције која га нема – рекао је Ковачевић.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here