„Нема ултиматума у владајућој коалицији“

0
605
Предсједник Демоса Недељко Чубриловић рекао је да нема, нити је било икаквог ултиматума у владајућој коалицији на републичком нивоу, те да је било и да ће бити међустраначких разговора, како унутар коалиција, тако и између странака које се налазе на различитим странама у структури власти.

– Тачно је да смо имали разговоре унутар владајуће коалиције, што је сасвим нормално, очекивано и потребно, о разним актуелним темама, па и о учествовању на локалним изборима, као и о нашим међусобним односима у том процесу – рекао је Чубриловић за „Еуроблиц“.

Он је додао да су представници СНСД-а предложили и „након аргументоване дискусије, остале странке су се сложиле да, без велике потребе, не би било опортуно тренутно улазити у савезе са политичким странкама које не дијеле опредјељења и вриједности које има актуелна већина у Народној скупштини Српске“.

Чубриловић је навео да су и у тако формулисаним ставовима могући изузеци, те нагласио да се на примјеру заједничког кандидата за начелника Сребренице види да су све српске странке спремне на компромис и договор.

Он је додао да очекује да ће слично бити и у још неким локалним заједницама, прије свега у Федерацији БиХ.

Одговарајући на питање да ли је испоштован коалициони споразум владајућих партија на републичком нивоу, посебно дио који се односи на именовања, Чубриловић је рекао да и јесте и није, те да све зависи ко и из којег угла гледа на тај споразум.

– Прво, не треба заборавити да је споразум договорен и потписан у другачијим околностима у односу на данас када је ситуација ипак различита од прије годину и по. Друго, споразум се није односио само на расподјелу функција, како се у јавности најчешће поједностављено гледа, него на низ много важнијих тема. Зато је имплементација споразума процес, а не „свето слово“ које се не може или не смије мијењати – истакао је Чубриловић.

Према његовим ријечима, што се тиче расподјеле функција, Демос је мање-више задовољан, „тим прије што треба имати на уму да се не могу и не требају постављати нови кадрови док претходним не истекне мандат“.

Чубриловић је додао да извјестан број људи, из готово свих коалиционих странака, то не разумије.

Одговарајући на питање да ли су, након што су на сједници Народне скупштине пали закључци СНСД-а о забрани градње малих хидроцентрала, различити интереси уздрмали односе у коалицији, он је нагласио да нису, додајући да мале хидроелектране јесу значајан проблем, али не толики да би због њих пала већина у Народној скупштини.

Чубриловић је рекао да, с друге стране, управо тај примјер најбоље показује да у већини нема ултиматума, него свака странка доноси самостално ставове и онда се то усаглашава.

– Понекад се и не усагласимо, што је нормално, јер је ријеч о коалицији већег броја странака које у одређеним питањима и областима имају различите програмске циљеве. Демос сматра да треба преиспитати постојећу политику додјеле концесија за изградњу малих хидроелектрана, јер од њих ни Република ни већина локалних заједница нема велике користи. У конкретном случају радило се о „техничком неспоразуму“ – навео је Чубриловић.

Говорећи о предстојећим локалним изборима, Чубриловић је навео да је поносан на чињеницу да је Демос за кратко вријеме постојања успио да пријави учествовање у изборима за органе власти у 57 локалних заједница, те је нагласио да има довољно кандидата за одборнике и здраву конкуренцију међу њима и да пред бираче може изаћи с новим лицима која имају успјешне резултате иза себе.

Чубриловић је рекао да Демос у овом часу има кандидате за начелнике општина и градоначелника у осам локалних заједница – Дринић, Крупа на Уни, Рибник, Котор Варош, Шековићи, Чајниче, Љубиње и Требиње.

– Још смо у разговорима с другим политичким странкама, па је могуће да у некој од ових општина или градова повучемо свог кандидата. С друге стране, као што знате, Демос у већем броју општина и градова подржава кандидате из странака владајуће коалиције, од којих је највећи број из СНСД-а – навео је лидер Демоса.

Чубриловић је рекао да је Демос увјерен у добар изборни резултат, а за ову странку то је освајање између 60 и 70 одборника у градским и општинским скупштинама, те три или четири позиције начелника општина.

– У сваком случају, након наредних локалних избора у многим општинама и градовима Демос ће се више питати него данас. Такође, за нас су локални избори увертира за парламентарне изборе 2022. године – истакао је Чубриловић.

Он је напоменуо да су ово први избори за ову странку, те да су и због тога изузетно важни, додавши да је први циљ да потврде досадашње дјеловање и углед који имају у јавности.

– Због тога смо, као млада политичка организација, припремили оквирни изборни програм, који је на приједлог нашег Политичко-економског савјета недавно усвојен на сједници Предсједништва Демоса и одмах достављен у све оштинске и градске организације које су обавезне да, полазећи од тог оквирног програма, донесу своје конкретне програме – рекао је он.

Чубриловић је нагласио да у том изборном програму има 15-ак тачака у којима су садржане теме с којима Демос кани изаћи пред бираче и које ће настојати реализовати у локалним органима власти након што у њих уђе послије избора у новембру ове године.

– Наравно, уколико се ти избори одрже, а Демос би волио да се одрже – додао је Чубриловић.

Он је рекао да је Политичко-економски савјет Демоса припремио и конкретан, животан документ о економским темама, у којем су разрађене мјере и улога органа власти у опоравку привреде и социјалној заштити грађана у условима пандемије.

– Ускоро ће бити припремљен и у организације странке на терену дистрибуисан документ о урбаном развоју и безбједности саобраћаја у локалним заједницама. Већ сад можемо рећи да се Демос залаже за доношење новог закона о управи и локалној самоуправи, јер сматрамо да постојећи није адекватан – навео је Чубриловић.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here