Nebeski spektakl – najduže pomračenje Mjeseca u ovom vijeku

0
663

Potpuno pomračenje Mjeseca, najduže u ovom vijeku, počelo je u 21.30. i trajalo je do poslije ponoći. Zatamnjeni Mjesec bio vidljiv i golim okom tamo gdje su to oblaci dozvolili.

Tokom pomračenja, Mjesec je svoju uobičajenu srebrnosivu boju zamijenio jarkocrvenom. Vrhunac pomračenja bio je u 22 sata i 21 minut.

Drugo pomračenje Mjeseca u ovoj godini bilo je vidljivo u velikim dijelovima Australije, Azije, Afrike Evrope i Sjeverne Amerike.

Pomračenje Mjeseca se događa prilikom ulaska Mjeseca u Zemljinu sjenku.

Osim potpunog mraka na nebu noćas još jedan fenomen, Zemlja i Mars su najbliže na svojim putanjama.

Prema tumačenjima stručnjaka kod standardnih opozicija, koje se događaju u proseku svake dvije godine, Zemlja i Mars se približe na oko 0,5 ili 0,6 astronomskih jedinica dok će kod ove perihelne opozicije udaljenost između Marsa i Zemlje biti 0,38 astronomske jedinice, pri čemu je astronomska jedinica 149.600.000 kilometara. I upravo zbog toga Mars je veoma sjajan na noćnom nebu.

Inače, ova pojava, koju još nazivaju „Krvavi Mjesec“ ili „Krvavi spektakl“, ponoviće se u tako dugom trajanju tek 2123. godine, pa je ovo zato jedinstvena prilika za posmatranje ove nebeske atrakcije, posebno zanimljive za stručnjake.

Oni, naime, koriste ovu priliku potpunog pomračenja da izučavaju položaj drugih nebeskih tijela.

Za ovu pojavu u narodu postoje razna jpoput onog da će se dogoditi smak svijeta ili da će se na Zemlji pojaviti vukodlaci.

Astrolozi, pak, ukazuju da je ova noć „Krvavog Meseca“ dobra za začeće, ali istovremeno nepovoljna za operacije, te da će na ovu pojavu posebno biti osjetljivi rođeni u znaku Vodolije, Lavovi, Bikovi i Škorpije.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here