Научници открили: Вирус корона има шест основних облика

0
625
Научници су издвојили шест основних форми оболијевања изазваних вирусом корона, објавио је Скај њуз позивајући се на истраживање лондонског Краљевског колеџа.

Експерти су анализирали податке о симптомима код 1.600 пацијената у САД и Великој Британији. Према показатељима развоја болести направљено је шест група.

Прва три облика научници су окарактерисали као условно лаке, јер је само за 1,5 до 4,4 одсто пацијената била потребна помоћ респиратора.

Симптоми у прве двије групе, гдје постоји сличност са грипом, су главобоља, кашаљ, бол у грлу и могућ је губитак чула мириса.

Код првог облика болести пацијент може да осјећа и бол у мишићима и бол у грудима, а код другог се код пацијента појављује повишена температура, промуклост и губитак апетита.

Код трећег облика, гдје постоји сличност са стомачним вирусом, симптоми су губитак апетита и дијареја.

Преостала три облика научници су класификовали као теже облике.

Пацијенти четврте групе жале се на изнемоглост, умор, повишену температуру, главобљу и бол у грудима, губитак чула мириса, кашаљ и промуклост.

Уз ове симптоме у петој групи пацијенте мучи и губитак апетита, бол у грлу, у мишићима, конфузија.

Најтежи је шести облик, обухвата велики број симптома, укључујући главобољу, губитак чула мириса и апетита, кашаљ, повишену температуру, промуклост, бол у грлу и мишићима, умор, конфузију, тешко дисање, дијареју и бол у стомаку.

Научници су констатовали да је већини пацијената са најтежим обликом вируса корона потребна хоспитализација, док код пацијената прве групе тај проценат износи 16 одсто, преноси Спутњик.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here