NATO uvlači Srbiju u Alijansu pritiscima na Republiku Srpsku

0
874

NATO je počeo novu strategiju uvlačenja Srbije u Alijansu, uz pritiske na Republiku Srpsku, rečeno je na konferenciji “Nova NATO strategija protiv Srba i Rusa”, koju je u Beogradu organizovao Centar za razvoj međunarodne saradnje. Srbija bi trebalo što prije da zaokruži svoju vojnu neutralnost tako što će je sa sadašnje skupštinske rezolucije prenijeti u Ustav i zatražiti njenu međunarodnu verifikaciju, smatraju učesnici skupa.

Višegodišnja nastojanja NATO-a da ubijedi Srbe da je dobro da se priključe toj alijansi, bez obzira što su na Srbiju izvršili agresiju, nisu urodila plodom jer je više od 85 odsto građana Srbije i dalje protiv ulaska u NATO, ocjenjuje Dragomir Anđelković iz Centra za razvoj međunarodne saradnje . Zato su, kaže, promijenili strategiju.

“Novi pristup im se svodi na to da nam poručuju da je u redu da budemo neutralni, ali da bi stvarno bili neutralni treba da se udaljimo od Rusije. To je zapravo velika prevara jer kad bi se mi udaljili od Rusije, onda bi izgubili podršku za odbranu Republike Srpske i Kosova. NATO bi mogao lako da nas osakati, a onda tako osakaćene i da nas uvuče u svoje redove”, ističe Anđelković.

Analitičar Stevica Deđanski kaže da ih pokušavaju posvađati sa tradicionalnim saveznicima.

“Oni više i ne pričajuju o tome da treba da uđemo u NATO, nego da se distanciramo od Rusije. Time, u stvari, indirektno pokušavaju da oslabe Srbiju i da joj na kraju, kad ostanemo sami i nezaštićeni, ubace na neki način u jedino moguće rješenje, a to je ulazak u NATO”, naglasio je Deđanski.

Distanciranje od Rusije značilo bi veliku nevolju za Srbiju i gubljenje velikog prijatelja i zaštitnika, kaže Radovan Kalabić, književnik i istoriograf.

“U tom pogledu smatram da će najveći pritisak biti na Republiku Srpsku, budući da je ona taj faktor koji svojom neutralnom politikom, posebno vojnom, ozvaničenoj i na Skupštini RS predstavlja jednu veliku prepreku za dalje širenje NATO-a”, kaže Kalabić.

NATO, predvođen Vašingtonom, želi da prepakuje Balkan tako da smanji uticaj Rusije, ali i Turske i Kine, a da bi u tome uspio mora da dovrši proces učlanjivanja balkanskih zemanja u NATO, ističe politički analitičar Branko Radun.

“Srbija treba da hladne glave to sve odvaže i da insistira na neutralnosti, na podršci Republici Srpskoj i na jednoj uravnoteženoj spoljnoj politici gdje bi uvažavala interese i drugih, ne samo EU i SAD, već i Rusije, Turske, Kine na Balkanu, što je zapravo i nacionalni interes Srbije”, naglasio je Radun.

Učesnici skupa smatraju da bi neutralnost Srbije sa nivoa skupštinske rezolucije, trebalo podići na viši stepen, ugrađujući je u Ustav, a zatim se obratiti Ujedinjenim nacijama i tražiti njenu međunarodnu verifikaciju.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here