Nastavlja se rasprodaja zemljišta Arapima u Istočnom Starom Gradu (Video)

0
892

Arapski kapital nastavlja da se „širi“ obroncima Trebevića u opštini Istočni Stari Grad. Uz već prodato zemljište površine veće od 300 dunuma, definitivno je potvrđeno, vlasništvo je promijenio i objekat Sarajlija – Osmice na lokalitetu Zlatište. Novi vlasnik ponovo je firma „Emirates d.o.o.“ koja je u neposrednoj blizini devastiranog objekta „Osmice“ već izgradila zabavni park „Sanilend“.

Totalna rasprodaja teritorije postala je zaštitni znak opštine Istočni Stari Grad i opštinskog načelnika Boje Gašanovića. Na meti firme EMIRATES i arapskog šeika Mohameda Alkasemija, ovaj put našao se nekada kultni objekat sarajlija „Osmice“. Po već uigranoj praksi – od državnog, odnosno opštinskog vlasništva, pa do krajnjeg – arapskog kupca, valjda zavaravanja tragova radi, nekretnina promijeni i po nekoliko vlasnika – sve fizičkih lica.

Posljednji takav „kratkoročni“ vlasnik u transakcijama „OSMICA“, bio je izvjesni Dobrivoje Vidić. Uz devastirani objekat krajnji kupac „poželio“ je i parcelu od 1.555 metara kvadratnih zemljišta zvanično – nezvanično i više – gotovo dva dunuma. Zahtjev za prenos vlasništva datiran na 16. oktobar prošle godine – stigao je na adrese nadležnih republičkih institucija. Predstavnike smo jutros zatekli na terenu kako „iscrtavaju“ nove granice. Za razgovor nisu bili raspoloženi!

Koliko je u konačnom kupoprodajnom poigravanju sa srpskim zemljištem, petro-dolara „Emirates“ iskeširano za „Osmice“, koliko je dobio prvi, a koliko posljednji prodavac, nismo uspjeli saznati. Načelnik opštine Bojo Gašanović slične prethodne transakcije, prvo je negirao.

Potom se „pepelom posipao“, Vladu Srpske optuživao za maćehinski odnos prema lokalnoj zajednici i najavljivao nikad realizovane tužbe, iz samo njemu znanih razloga, protiv RTRS-a. A onda je zaćutao! No, sve to nije mu „smetalo“ da EMIRATES-u, u oktobru prošle godine potpiše saglasnost za upotrebu sporne lokacije.

Opština Istočni Stari Grad izvršila je uvid u Izmjene i dopune i proširenje regulacionog plana „Zlatište – Brus“ te daje svoju saglasnost da se izvrši određivanje parcele za redovnu upotrebu poslovnog objekta na Zlatištu, investitora „Emirates – d.o.o.“ Sarajevo.

Mišljenje načelnika Boje Gašanovića, ne dijele u Republičkom pravobranilaštvu. Na terenu su se, kažu, i uvjerili da zahtjev Emirates-a, iz više razloga, nema zakonskog osnova.

„Nisu ispunjeni zakonski uslovi, prije svega, ono što je očigledno bilo kao jedan od osnovnih uslova, vidljiv na terenu, da nema objekta – znači ne možemo utvrđivati zemljište za redovnu upotrebu objekta, ako ga nema“, kaže zamjenik republičkog pravobranioca Slađana Kosmajac.

Konačna odluka, međutim, na Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove. Da li će slijediti opštinskog načelnika ili republičkog pravobranioca, biće kažu poznato u zakonskom roku! A rok ne bi trebalo da bude duži od 30 dana. Podsjetimo, krajem prošle godine RUGIP je poništio dva rješenja o prodaji 56 dunuma zemljišta u katastarskoj opštini Dovlići. Uslijedile su žalbe! I kupca i opštinskog načelnika.

Sudski proces još traje! I to zemljište, bilo je predmetom mnogo puta mijenjanih opštinskih regulacionih planova. I, očekivano, za načelnika Gašanovića ništa nije bilo sporno! Opozicija mu, u lokalnoj vlasti, tvrdi kako o „parčanju“ opštinske imovine, saznaje uglavnom od novinara! Ni sa prodajom lokaliteta „Osmice“ nisu bili upoznati.

„Ovo je još jedan primjer da Arapi ne odustaju od svoje misije da postanu vlasnici sve više nepokretnosti uz samu međuentitetsku granicu, kao i misije vlasti opštine ISG da se domogne kapitala na što lakši način“, ističe odbornik SNSD-a u SO Istočni Stari Grad Dubravka Dragaš.

Nisu arapski dolari u zamjenu za srpsku zemlju, svima u Istočnom Starom Gradu, dobrodošli. Dok Dragaševa poziva RUGIP i Pravobranilaštvo da zaštite Srpsku i njenu teritoriju, na saglasnost istih institucija čeka, kako saznajemo, još jedan sličan zahtjev. Onaj sarajevskog preduzeća „Simfoni“ koji bi kapital sumnjivog porijekla rado „mijenjao“ za srpsko zemljište odmah iznad parka zabave „Sanilend“!

Nije mnogo – kažu – 930 kvadratnih metara. No, parče po parče i Brus, Zlatište, prethodno Hreša, Bulozi, Borija, Dovlići postepeno iz srpskog grunta nestaju! Nije li krajnje vrijeme za sveobuhvatnu i brzu reviziju ove prodajne „epidemije“?!

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here