Народна скупштина РС по хитном поступку о заштити права СПЦ у Црној Гори

0
576
Посланици су у дневни ред данашње сједнице Народне скупштине Републике Српске уврстили Приједлог одлуке о усвајању Декларације о заштити права Српске православне цркве на слободно исповиједање вјере и права на њену имовину у Црној Гори, по хитном поступку, а на приједлог владајуће већине у Скупштини.

Са дневног реда повучени су Приједлог за разрјешење предсједника Народне скупштине Републике Српске, приједлог Клуба посланика СДС-а, и Приједлог Декларације Народне скупштине РСо осуди напада, прогона и хапшења владика и свештеника Српске православне цркве у Црној Гори, приједлог народног посланика Небојше Вукановића.

Прије усвајања дневног реда, посланици опозиције су негодовали због повлачења декларације коју је предложио Вукановић.

Шеф Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић рекао је да је Приједлог одлуке о усвајању Декларације о заштити права СПЦ на слободно исповиједање вјере и права на њену имовину у Црној Гори, достављен Скупштини у складу са Пословником.

Он је рекао да је декларација коју је предложила скупштинска већина квалитетнија од Вукановићеве, те да јој циљ да укаже на потребу слободног исповиједања вјере.

Жунић је рекао да скупштинска већина није била за разматрање тачке о разрјешењу предсједника Народне скупштине јер сматрају да је тај приједлог СДС-а пун нетачних података и политичких инсинуација и да дискусија о овој тачки дневног реда не би била смислена, већ би се претворила у политичку лакрдију.

Потпредсједник Владе Републике Српске Антон Касиповћ рекао је да је Влада Српске у више наврата контактирала представнике Срба из Црне Горе.
– Влада није расправљала о положају Срба, али је имала контакте са њиховим представницима у Црној Гори – рекао је Касиповић у Народној скупштини Републике Српске, одговарајући на посланичко питање да ли је Влада Српске разматрала положај Срба у Црној Гори.

У дневни ред сједнице Народне скупштине Републике Српске, на захтјев Владе Српске, уврштен је и Приједлог закона о измјени закона о приватизацији државних станова, по хитном поступку.

Скупштински Одбор за финансије и буџет је са дневног реда скинуо Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о играма на срећу – грађанска иницијатива.

Актуелни час

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић је, одговарајући на питања током актуелног часа, подсјетила да су именовани експертски и правни тимови за рјешавање питања одлагања нуклеарног и радиоактивног отпада на Трговској гори, у Хрватској.
– Свакодневно радимо на овом питању. Очито је да је намјера Хрватске да отпад одлаже на Трговској гори и то је катастрофа за добосусједске односе, а о реципрочним мјерама размишљамо – рекла је Голићева.
Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић нагласио је да нису укинуте све рестриктивне мјере које се односе на борбу против вируса корона.

– Предложили смо да у здравственим установама буде проширен број услуга, а када буде укинута ванредна ситуација биће враћен редовни рад ових установа – навео је Шеранић.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here