Наредне године зграда Факултета физичког васпитања и спорта

0
696

Срђан Рајчевић, министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво, посјетио је данас општину Пале. Састао се са деканом Факултета физичког васпитања и спорта, начелником општине Пале и градоначелником Источног Сарајева. Разговарано је о изградњи зграде Факултета физичког васпитања и спорта, али и осталим пројектима значајним за Универзитет у Источном Сарајеву.

Фото: Општина Пале

Рајчевић је истакао је да је предвиђена градња три пројекта. Први се односи на изградњу зграде Ректората и Музичке академије, други на студенти дом у Источном Новом Сарајеву и трећи смјештај Факултета физичког васпитања и спорта у Палама.

„Очекујем да ћемо већ догодине имати изграђен објекат Факултета физичког васпитања и спорта овдје на Палама. Декан је предвидио доста садржаја у оквиру факултета, од полуолимпијског базена, који ће служити не само за потребе факултета, него и свих грађана општине Пале, до теретане и многих других садржаја. Декан је саопштио да је оквирна цијена око 4,6 милиона КМ за изградњу објекат и свих садржаја”, рекао је Рајчевић.

Борислав Цицовић, декан Факултета физичког васпитање и спорта појаснио је да ће дио факултета бити у дворани Пеки те да пројекат предвиђа доградњу додатног простора.

„Дио који ћемо радити није предвиђен само за наше студенте него и за комерцијалну употребу. Наравно, ми смо се базирали и на спортску рекреацију, на тај дио спортских садржаја. У дограђеном дијелу ће бити базен, неки садржаји дијагностичког центра корективне гимнастике и оног дијела гдје ћемо радити научни дио са дјецом, са грађанима јер ће бити доступно свима. Овај дио који је урађен, моћи ће се користити са теоретску наставу и за онај дио смјештаја од учионица и амфитеатара”, навео је Цицовић.

Бошко Југовић, начелник општине Пале, изразио је задовољство због данашње посјете која ће омогућити рјешење дугогодишњег проблема смјештаја факултета. Он је истакао да, иако слиједи година рестрикције и штедње, Општина Пале ће уступити земљиште, помоћи у изради пројекте документације и ослободити плаћања ренте за вањско уређење.

„Добићемо један респектабилан факултет, објекат који ће имати садржаје и бити на услузи не само студената него и становницима општине Пале”, рекао је Југовић.

Љубиша Ћосић, градоначелник Источног Сарајева, захвалио се Влади Републике Српске која издваја средства за три значајна пројекта за потребе Универзитета.

“Људи који су студирали на Каловитим брдима и Стабмолчићу, људи који су студентске дане проводили на тим локацијама знају шта значи имати смјештајне капацитете као што су два студентска дома у Палама и овај новоизграђени објекат који је такође Влада Републике Српске у прошлој години издвојила значајна средства заједно са Студентским центром. Ми ћемо у овој и идућој години заокружити, заједно са владом Републике Српске, један озбиљан инвестициони циклус који се односи на изградњу овога објекта заједно са базеном и свим пратећим садржајима, као и у Источном Новом Сарајеву зграде Ректората и Музичке академије, тр реконструисаног студентског дома.

Стефан Слијепчевић, предсједник Уније студената Републике Српске, навео је да ће објекат Факултета физичког васпитања и спорта побољшати уписну политику.

“Реализација овог пројекта и пројекта изградње студентских домова у Источном Сарајеву, зграде Ректората и Музичке академије ће значајно побољшати инфраструктуру у Источном Сарајеву”, рекао је Слијепчевић.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here