Најжустрија расправа очекује се око Нацрта закона о полицији

Бурна расправа могла би да се поведе на данашњој сједници Народне скупштине Републике Српске, а најжустрија се очекује се око Нацрта закона о полицији и јавном реду и миру.

Уочи сједнице, клуб посланика ПДП-а затражио је да се скине са дневног реда. Такав потез, нема никаквог смисла, јер су закони у форми нацрта, каже СНСД-ов посланик у Народној скупштини Републике Српске, Срђан Мазалица. Члан 24. закона о полицији, који је подигао највећу буру, каже Мазалица, уопште није споран. Потребно је само, каже, додатно прецизирати поједине одредбе.

“Ми ћемо предложити да се у овом закону додатно прецизирају неке ствари, да се уклоне неке сумње, да се овим законом спречава слободно снимање праћење рада полиције. Јавност рада полиције је само један од постулата не само закона који уређују област МУП-а, него уопште и домократског друштва,” каже Мазалица. 

Да закон треба бити прецизнији, сматрају и у опозицији. СДС-ов Недељко Гламочак каже да би расправу о спорним законима требало оставити за касније.  

“Мислим да је проблем тих закона што су одредбе које регулишу проблематику превише опширне. Закон мора бити прецизан и јасан, да неби доводио у сумњу и длему као што су сада ове одредбе изазвале. Јесте да су и један и други закон у нацрту и да ће бити прилике до приједлога да се кристалишу у, можда, другачија законска рјешења. Али, исто тако ништа се не би изгубило повлачењем ових закона,” рекао је Гламочак. 

Тако не мисли Срђан Тодоровић, посланик Социјалистичке пртије. Каже, да су закони тек у форми нацрта и да остављају простора за евенуталне измјене.  

“Видим по заинтересованости у јавности, и посланика, да су ови нацрти закона везани за полицијске службенике и за јавна окупљања, интересантни. Али ту се ради о нацртима закона, дакле има још времена да се о њима у јавности говори, дискутује кроз јавне расправе, кроз стручне расправе, да се дође до добрих рјешења,” рекао је Тодоровић. 

Пред посланицима ће се наћи и дио измјена закона о полицији који се односи на формирање резервног састава полиције. У времену мигрантске кризе, тако нешто је потребно Републици Српској и иза тога не стоје никакве скривене намјере, каже премијер Радован Вишковић. У идућој години за то ће бити планирана и додатна средсва у буџету Републике Српске. 

“Видите да услови диктирају, ви не знате којем времену вам може затребати резервни састав полиције, прије свега мислим на мигрантску кризу, а не за неке обрачуне, не дај Боже унутар Босне и Херцеговине. Ми ћемо то тек планирати у буџету од 2020. године. Ићи ћемо етапно у ту причу. Сада само правимо законски оквир да то можемо урадити када нам затреба,”каже Вишковић. 

На дневном реду четврте редовне сједнице Народне скупштине наћи ће се и Нацрт закона о заштити од пожара, нацрт закона о измјенама и допунам азакона о оружју и муницији и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о социјалној заштити. На дневном реду је и Приједлог измјене и допуне Закона о платама запослених у Министарству унутрашњих послова Републике Српске и то по хитном поступку. 

ОДГОВОРИ

Молимо вас да унесете коментар!
Молимо вас да овдје унесете своје име