НАЈАВА ИЗ ЕЛЕКТРОПРИВРЕДЕ: Послије дистрибутивних, реорганизација производних предузећа

0
131

У „Електропривреди Републике Српске“ најављују да ће услиједити реогранизација производних предузећа, одмах послије реорганизације 5 дистрибутивних зависних предузећа, која је у току.

Ова јавна компанија, која управља највећом имовином у РС, саопштила је да су презентовали дизајн нове организације дистрибутивних предузећа и јавног снабдјевача. Презентацији су присуствовали представници Управе МХ „ЕРС“, ресорни министар са сарадницима, управе дистрибутивних предузећа, синдикални представници и представници консултантских кућа.

– На заједничком састанку, након презентације, закључено је да је потребно извршити снажну реорганизацију Електропривреде Републике Српске, те да је неопходно повећати продуктивност и ефикасност рада уз награђивање радника носилаца радних процеса, односно извршити реструктурирање предузећа у складу са захтјевима Трећег енергетског пакета – наводе у ЕРС.

Процес реорганизације у првој етапи креће од дистрибутивних предузећа, како кажу, а након тога слиједи реорганизација производних предузећа.

Реорганизација дистрибутивних предузећа у ЕРС подразумијева да убудуће диструбуције само имају у надлежности мрежу, док ће бити формиран један јавни снабдјевач на нивоу Холдинга. Такође, на тржиште се уводе и приватни снабдјевачи електричном енергијом.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да Синдикат енергетике нема потребе да сумња да се ради о приватизацији ЕРС.

– Ријеч је о о стварању бољих услова у циљу повећавања конкурентности на тржишту – поручује Додик синдикалцима.

Додик је истакао да “Електропривреда” и Синдикат морају да разумију да је либерализација тржишта неизбјежна, наводећи да то није домаћи изум, већ да на том принципу функционише овај сектор.

– Ако не прихватите либерализацију не можете да учествујете на тржишту електричне енергије у региону. Синдикат треба добро да изучи вријеме које долази. Неке ствари власт не може да спријечи и не треба да то чини с циљем да се дође до конкурентности, сигурности и јефитиније електричне енергије, ако је то могуће. Ништа друго није у питању – истакао је Додик.

И из Електропривреде РС, такође, тврде да се не ради о приватизацији, те да је отварање тржишта у складу са регулативама енергетске заједнице. Кажу да би то требало омогућити купцима да сами изаберу свог снабдјевача, што ни у ком случају неће угрозити пословање Електропривреде.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

five × 1 =