На Палама сутра приказивање филмова Симе Брдара

0
561
Кинотека Републике Српске ће сутра приказати филмове сценаристе, режисера и књижевника Симе Брдара. У част Дана побједе над фашизмом биће приказани Брдареви филмови који су били у плану да буду приказани у мају, али је због вируса корона то било одгођено.

У програму ће учествовати аутор Симо Брдар и глумица и професор на државној Академији драмских умјетности у Каунасу /Литванија/ Карина Чешујко, најављено је из Кинотеке.

Симо Брдар се више од 25 година бави истраживањем геноцида и Холокауста, почасни је члан Издавачког савјета Института Јасеновац у Њујорку од 2007. године и добитник бројних награда за филмове који су приказани на међународним филмским фестивалима широм свијета.

Брдар, бивши директор и кустос Спомен-подручја Доња Градина, режирао је, између осталих, филмове „Сунце и жица“, „Крв и вода“, „А, Бог је ћутао“, „Крст од крви“ „Јасеновац“, „Градина“, „Марјановићи“, „И то је Јасеновац“, „Саво водо“, „Градина и Јасеновац градови мртвих“, „Предграђа мртвих“.

Брдар је одржао пројекције филмова и предавања у Норвешкој, Грузији, Литванији и другим земљама, гдје је оставио снажан утисак и послао јасну поруку о размјерама зла у усташким логорима смрти Јасеновац, Стара Градишка, Млака, Јабланац и другим.

Он је документарним филмом „Крст од крви“ расвијетлио мистерију на сјеверу Норвешке, на стијени у Салтдалу, гдје је крвљу логораша Милоша Бањца из села Клековци, његов брат Марјан крајем Другог светског рата нацртао крст.

Од тада, Норвежани црвеном бојом обнављају овај крст и чувају успомену на логораша којем до скоро нису знали ни име ни поријекло.

Брдар каже да „Крст од крви“ на јединствен начин свједочи о страдалничкој судбини Козарчана у њемачким логорима смрти.

Из Кинотеке напомињу да, у складу са наредбом о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона на подручју општине Пале, укупан број лица у затвореном простору не смије прелазити 50, а растојање између мора бити минимално два метра, уз обавезно ношење заштитних маски.

Филмови ће бити приказани у Културном центру сутра од 20.00 часова, а улаз ће бити слободан.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here