Na Palama otvoren Centar za podršku licima sa invaliditetom

0
1122

Centar za podršku licima sa invaliditetom radi lakšeg zapošljavanja otvoren je u petak na Palama u prostorijama Filozofskog fakulteta.

Centar je otvoren u okviru projekta tranzicija studenata sa invaliditetom od visokog obrazovanja do zapošljavanja u Srbiji, BiH i Crnoj Gori koji finansira EU.

Stručni savjetnik načelnika opštine Pale Srđan Šekara istakao je da će opština iz budžeta finansirati nabavku opreme u Centru da bi bio u potpunosti prilagođen za studente sa invaliditetom.

Profesor na Katedri za pedagodiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Biljana Sladoje Bošnjak izjavila je da je Centar namijenjen studentima sa invaliditetom i srednjoškolcima.

Ona je naglasila da studenti sa invaliditetom treba da budu u istoj poziciji kao i svi ostali.

Prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta Vladimir Vladičić izrazio je zadovoljstvo što je Centar otvoren i istakao da ova visokoškolska ustanova ulaže napore da svim studentima obezbijedi najbolje uslove za studiranje.

Asistent Medicinskog fakulteta u Foči, kao i na Katedri za pedagogiju na Palama Ranka Perućica rekla je da će jedna od aktivnosti Centra za podršku studentima sa invaliditetom, osim olakšanog procesa učenja, biti i povezivanje sa tržištem rada.

“Pravo na rad je osnovno pravo koje ne smije biti uskraćeno nikome. Osobe sa invaliditetom treba da podstičemo na rad”, istakla je Perućica.

Apsolvent na Saobraćajnom fakultetu u Doboju Goran Ristić, koji je prošle godine učestvovao u programu razmjene studenata, pohvalio je sve profesore, mentore koji su učestvovali u programu jer su pokazali da studenti sa invaliditetom nisu zapostavljeni.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here