На Јахорини успјешно реализована Показна вјежба спасавања

0
138

Данас је на Јахорини одржана Показна вјежба спасавања с циљем провјере оспособљености учесника и средстава за рад у кризним ситуацијама.

Одлуку за извођење вјежбе евакуације и спасавања у случају непредвиђених околности је на иницијативу Олимпијског центра Јахорина донио начелник општине Пале, господин Бошко Југовић.

У данашњој вјежби учествовали су Спасилачка служба Олимпијског центра Јахорина, Горска служба спасавања Јахорина, Републичка управа цивилне заштите, Територијална Ватрогасна Јединица града И. Сарајево, Министарство Унутрашњих Послова РС (Полицијска Станица Пале, Полицијска Управа Источно Сарајево, жандармерија и САЈ), Дом Здравља Пале и Црвени Крст Републике Српске.

Тим поводом извршни директор Олимпијског центра Јахорина, господин Бојан Чуповић, рекао је – Имамо одличну сарадњу са свим субјектима и вјежба је протекла успјешно. Сви заједно функционишемо као тим и ова вјежба је показала да смо спремни одговорити и на непредвиђене ситуације. Јахорина је спрема да дочека нову зимску сезону и безбједност гостију је на првом мјесту и на највишем нивоу. –

Чуповић је додао да је Јахорина у складу са новим инвестицијама и реализованим пројектима повећала и безбједносне мјере на највиши ниво, те да прве скијаше и отварање зимске сезоне 2019/20 дочекују потпуно спремни.

– Сезону свечано отварамо у суботу 7. децембра симболичним паљењем Олимпијског пламена. У међувремену ће у погону бити систем вјештачког осњежавања који ће омогућити скијашима скијање на добро припремљеним стазама! – рекао је.

Начелник општине Пале је честитао свим учесницима на успјешно изведеној Вјежби спасавања и додао: „Временски услови су били реални, вјежбу смо успјешно симулирали и показала се максимална спремност свих субјеката. Потпуно спремно дочекујемо зимску сезону и евентуалне проблеме за које се надамо да их неће бити.“

Шеф Службе спасавања Јахорина, Миро Калем рекао је: – Вјежба евакуације спасавања са жичаре Јахорина 2019. изведена је  са годишњим планом извођења оваквих вјежби у Олимпијиском Центру Јахорина. Циљ нам је био да  провјера оспособљености заштите и спасавања свих учесника. На вјежби смо видјели да су сви учесници имали јасне задатке и процедуре у извођењу вјежбе. У најтежем сценарију или вандредној ситуацији могу да одговоре на све задатке спасавања.Од ове године што је новина потрудили смо се да обучимо припаднике јединице САЈ за евакуацију са жичаре гдје је потребно посебно знање и специјализована опрема.Тим потезом знатно се подигао ниво безбједности у Олимпијиском Центру Јахорина што нам је и био циљ да покажемо овом вјежбом. –

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

nine − 5 =