Na Jahorini sutra susret dobrovoljnih davalaca krvi

0
555

Na Jahorini će sutra biti održan 10. Susret dobrovoljnih davalaca krvi na kojem se očekuje 600 davalaca iz svih krajeva Srpske.

Susret organizuje Crveni krst Republike Srpske povodom Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi.

Slogan “Budite tu za nekoga drugog. Dajte krv. Produžite život” u skladu je sa globalnom kampanjom za ovu godinu koju sprovodi Svjetska zdravstvena organizacija.

Koordinator za organizacioni razvoj Crvenog krsta Republike Srpske Snježana Kovač izjavila je Srni da je cilj da se ukaže na značaj i potrebe za sigurnom dragocjenom tečnošću, te oda zahvalnost dobrovoljnim davaocima.

Kovačeva je naglasila da će predstavnici Crvenog krsta uručiti 140 priznanja višestrukim davaocima krvi – za 50 do 75 davanja, 75 do 99 davanja, od 100 do 130 davanja i više od 130 davanja.

Ona je istakla da Crveni krst Srpske posebnu pažnju posvećuje oblasti dobrovoljnog davalaštva krvi, a osnovni zadatak je promocija, afirmacija i omasovljavanje pokreta dobrovoljnog davalaštva u partnerstvu sa nadležnim institucijama, transfuziološkim centrima i ostalim institucijama.

Susret dobrovoljnih davalaca krvi počeće u 11.30 časova na platou Poljice ispred hotela “Rajska dolina”, a dodjela priznanja planirana je u 12.00 časova, nakon čega slijedi kulturno-zabavni program i druženje.

Susretima će prisustvovati i predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Zavoda za transfuzijsku medicinu, gosti iz nacionalnih društava Crvenog krsta iz okruženja, kao i predstavnici drugih ustanova i institucija.

Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obilježava se 14. juna, na dan kada je rođen Karl Landštajner, austrijski biolog i ljekar koji je otkrio krvne grupe.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here