МУП РС: У функцији „СМС сервис“ за информације о издавaњу личних докумената

0
520

Министарство унутрашњих послова Републике Српске позива грађане да употребом „СМС сервиса“ скрате вријеме неопходно за добијање информација и избјегну доласке на локације за издавање личних докумената, саопштено је из овога Министарства.

У саопштењу је наведено да је предуслов за кориштење услуге „СМС сервиса“ да грађанин лично пријави свој број мобилног телефона код организационе јединице МУП-а Републике Српске, надлежне за издавање личних докумената у мјесту у којем има пријављено пребивалиште, односно, боравиште.

Како се наводи у саопштењу, пријава броја телефона може бити извршено приликом подношења захтјева за издавање неког од личних докумената, регистрације возила или накнадно.

У саопштењу је наглашено да грађани слањем СМС поруке на број 091/110-122 могу да изврше провјере у регистрима МУП-а:

  • увид у статус докумената (лична карта, возачка дозвола, путна исправа) – добијање информације путем SMS о тренутном статусу поднесеног захтјева за издавање документа или документа,
  • увид у новчане казне и уплате, појединачне по броју налога и укупне
  • увид у изречене казнене бодове и то: појединачне по броју налога са датумом истека, збирне са датумом истека
  • увид у регистрацију моторног возила

Такође, грађани Републике Српске могу да се пријаве на сервис ако желе да добију обавјештење из регистара МУП-а:

  • обавјештење о истеку важења документа (лична карта, возачка дозвола, путна исправа) – обавјештење МУП шаље 30 дана прије истека важења документа
  • обавјештење о престанку важења изречених казнених бодова – обавјештење МУП шаље на дан престанка важења казнених бодова
  • обавјештење о истеку важења регистрације – обавјештење МУП шаље 30 дана прије истека важења.

„Грађани се могу пријавити да путем СМС сервиса добијају обавјештења за све наведене сервисе или појединачне. На примјер, уколико се грађанин пријави да добије информацију када је лична карта, за коју је поднио захтјев, прешла у статус `спремна за издавање, a, након тога, може доћи на локацију за издавање личних докумената МУП – а и преузети документ. Такође, одјава грађана са сервиса, може бити појединачна или за све наведене информације“, пише у саопштењу.

Како се наводи у саопштењу, сервис је омогућен за сва три мобилна оператера која пружају услуге у Републици Српској, a цијена СМС поруке цијена 0,1 КМ.

Све детаљне информације о намјени и кориштењу СMС сервиса МУП-а РС доступне су на Интернет стрници Министарства на адреси www.mup.vladars.net.

Из Министарства унутрашњих послова РС подсјећају да је Правилником о регистрацији возила наведено да се захтјев за продужење регистрације возила, чија је регистрација истекла након 16. марта 2020. године, може поднијети најкасније 90 дана од дана престанка стања природне или друге ванредне ситуације на територији БиХ.

Како наводе, уколико се захтјев за продужење регистрације возила не поднесе до рока предвиђеног овим чланом, возило се службено одјављује из евиденције регистрованих возила, а власник возила дужан је да врати регистарске таблице надлежном органу у року од осам дана.   

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here