Mrda: Bosanski jezik je naučni falsifikat

0
770

Predsjednik Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za obrazovanje, nauku, kulturu i informisanje Danijela Mrda izjavila je danas da je takozvani bosanski jezik naučni falsifikat i politička konstrukcija Bošnjaka s ciljem političke i jezičke majorizacije i asimilacije ostala dva konstitutivna naroda u BiH.

“Insistiranje na priznanju takozvanog bosanskog jezika ključni je dokaz da Bošnjaci žele političku, vjersku, obrazovnu i kulturnu dominaciju nad druga dva naroda, kao i ukidanje istorijske, kulturne i jezičke baštine na prostoru BiH ta dva naroda”, rekla je Mrda za Srnu.

Povodom izjave potpredsjednika Republike Srpske Ramiza Salkića koji je uoči skupa o jeziku u Banjaluci pozvao vlasti Srpske da “prestanu s negiranjem bosanskog jezika”, predsjednik skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i informisanje je poručila da se to nikada neće dogoditi, niti Srbi smiju priznati postojanje takozvanog bosanskog jezika.

“Niko ne spori pravo Bošnjacima da jezik kojim govore normiraju i daju mu odgovarajući naziv, ali tim nazivom se ne može i ne smije negirati pravo Srba u BiH da budu Srbi i da govore srpskim jezikom, što je očigledna namjera onih koji su jezik kojim govore Bošnjaci nazvali `bosanskim`”, pojasnila je Mrda.

Prema njenim riječima, Salkić nastavlja da gura prst u oko Republici Srpskoj i njenim institucijama, organizujući ovakve skupove i trošeći na njih novac budžetskih korisnika Srpske.

“Naša veličina i demokratičnost je u tome što ovakav skup nismo zabranili. U Republici Srpskoj mogu slobodno da se iznose politički stavovi, ali ni Salkić, niti bilo ko drugi na njegovoj poziciji nikada neće dočekati institucionalno priznanje postojanja takozvanog bosanskog jezika u Republici Srpskoj”, dodala je Mrda.

Potpredsjednik Republike Srpske Salkić danas je prije skupa o temi “Јezik, sloboda, tradicija – Društveno-politička stvarnost bosanskoga jezika u južnoslavenskoj jezičkoj zajednici”, pozvao vlasti Srpske da prestanu s negiranjem takozvanog bosanskog jezika.

Salkić tvrdi da je cilj ove konferencije nije da se dokazuje da li postoji ili ne bosanski jezik.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here