Москва: Ефикасност вакцине „Спутњик пет“ 92 одсто

0
643
Ефикасност вакцине „Спутњик пет“ против корона вируса током прве привремене анализе података из треће фазе испитивања у Русији износи 92 одсто, саопштио је данас Руски фонд за директне инвестиције.

 

У саопштењу на Твитер налогу вакцине се наводи да се прорачун се заснивао на дистрибуцији 20 потврђених случајева забиљежених у контролоној, плацебо групи и у групи која је добила вакцину.

Додаје се да је ефикасност је доказана на основу прве привремене анализе података 21 дан након што су добровољци примили прву имунизацију.

Каже се да је више од 20 хиљада од 40 хиљада добровољаца у 29 медицинских установа је током треће фазе испитивања руске вакцине већ вакцинисано првом дозом, а више од 16 хиљада – првом и другом дозом вакцине, преноси Спутњик.

Истиче се да нису откривене непредвиђене нежељене појаве код вакцинисаних, само су примећени само краткотрајни нежељени ефекти, „као што су бол на мјесту убода, синдром сличан грипу, укључујући температуру, слабост, умор и главобољу“.

У саопштењу се наводи и да ће Научни центар „Гамалеја“ омогућити приступ цјелокупном извјештају о клиничким испитивањима вакцине „Спутњик пет“ након треће фазе испитивања.

Интермедијарне податке добијене током испитивања научни тим Центра “Гамалеја“ објавиће у једном од водећих међународних медицинских часописа.

Вакцина „Спутњик пет“ коју производи Научно-истраживачки институт „Гамалеја“ добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свијету.

Тренутно су у току пострегистрациона испитивања вакцине у којима учествује 40 хиљада добровољаца.

Клиничка испитивања такође се изводе у Бјелорусији, УАЕ, Индији и Бразилу.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here