Млади љекари УКЦ Српске: Ушли смо у црвену зону, аларм је упаљен

0
540

Млади љекари Универзитетског клиничког центра Републике Српске Републике Српске поручили су данас да је неопходно зауставити раст новообољелих од вируса короне.

– Ушли смо у црвену зону. Аларм је упаљен – поручили су љекари УКЦ Српске и стакли да је ковид инфекција опасна јер оболијевају и дјеца, средња и старија животна доб.

Навели су да уколико се настави тренд раста обољелих здравствани систем неће бити у могућности да пружи помоћ свима којима је то потребно.

Посебно су апеловали на младе да се придржавају прописаних мјера. Позвали су грађане да носе заштитне маске у затвореним просторијама, али и на отвореном, врше редовну дезинфекцију, те смање социјалне контакте.

„Више од 80 одсто инфицираних је посљедица наше неодговорности. Немојте отворити пут овој највећој пошасти у 2020. години. Поштујте препоруке, то ће помоћи и вама и нама“, поручили су млади љекари током обраћања јавности из УКЦ-а.

Као неопходно у заштити од вируса су истакли ношење заштитне маске, држање физичке дистанке и прање руку.

Млади љекари су данас истакли да није вриједан ниједан одлазак у кафић да би се заразили и угрозили здравље себе и других.

Упчозорили су да ће, ако настави да расте број пацијената у ковид болници, капацитети бити исцрпљени.

Љекар Тања Мацановић Костић, једна је од младих љекара која се обратили и истакла да се на Инфективној клиници лијечи велики број пацијената тешке клиничке слике и да има доста младих.

Она је навела да је ковид инфекција опасна и да сви оболијевају.

Љекар Павле Арамбашић, који ради са ковид позитивним пацијентима, истакао је да су утврдили да су окупљања и неношење маске основни разлог повећаног броја пацијената, те да заразе има и међу малољетнима, младима, али и бебама.

Један од љекара Миљан Тешић скренуо је пажњу да су здравствени радници преуморни због рада под пуном опремом, те указао да појединци сносе кривицу јер се не придржавају правила.

Позван је Инспекторат да врши контролу придржавања мјера, те је још једном поновљено да лијека нема и да су сви угрожени.

„Вирус није измишљен, он је ту“, поручили су млади љекари УКЦ-а.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here