Mitropolit Hrizostom: Pomoći izgradnju Hrama Svetog arhangela Gavrila

0
628

NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju povodom krsne slave Hrama Sabora Svetog arhangela Gavrila u izgradnji na Palama.

Mitropolit Hrizostom pozvao je sve koji mogu da pomognu da izgradnja Hrama bude završena do 2020. godine, kada se obilježava 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

On je rekao da su Srbi sa Pala podigli ovaj hram u slavu velikog praznika, na spomen imena Svetog arhangela Gavrila, koji je sluga riječi Gospodnje i objavljuje volju Božiju svijetu.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović čestitao je svim stanovnicima Pala slavu Svetog arhangela Gavrila, ističući da ta lokalna zajednica ima obavezu da pomogne završetak izgradnje hrama.

“To je mjesto gdje se stanovnici Pala okupljaju, jedni drugima opraštaju, gdje je izražena ljubav, solidarnost i sve što dolikuje pravoslavnom narodu”, rekao je Jugović.

Predsjednik Građevinskog odbora za izgradnju hrama Milomir Kusmuk rekao je da
od sredstava zavisi koliko će i kada biti urađeno.

“Spoljašnji dio ćemo uraditi brzo, ali unutra ima dosta posla. Očekujemo da nam pomognu ljudi u dijaspori”, naveo je Kusmuk.

Kum slave Bojan Brezo izrazio je nadu da će izgradnja Sabornog hrama biti završena do 2020. godine.

Izgradnja Sabornog hrama na Palama počela je 2008. godine, a iste godine, na praznik Svetog Joakima i Ane, 22. septembra, temelje je osveštao blaženopočivši mitropolit dabrobosanski Nikolaj.

Sredstva kojima se hram gradi najvećim dijelom su obezbijeđena ili obećana na donatorskoj večeri kojoj je prisustvovao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik 28. avgusta 2011. godine.

Gradnju su pomogli i Skupština grada Istočno Sarajevo, opština Pale, te određeni broj privatnih i javnih preduzeća sa ovih prostora.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here