Митрополит Хризостом: Не клоните духом – радост живота је пред нама

0
443
Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом позвао је у Божићно-новогодишњој поруци све људе да не клону духом у тешким условима и неприликама пандемије ковид 19, те туге и жалости због свега што их је снашло у прошлој години.

– Нова радост живота и живљења увијек су пред нама. И онда када су нам тијела слаба – нека нам срца буду чила и јака. Нека дух вјере и наде у крајњу побједу добра буде у нама. Не прихватајмо окове страха на себе. Одбацимо то и будимо слободни! У то име желим вам срећан Божић и срећну Нову годину – поручио је митрополит дабробосански.

 

Он је напоменуо да је Божић празник рађања новог живота, јединог новог под сунцем небеским.

– Тај нови живот је сам Исус Христос. И прије и послије Христовог рођења у Витлејему јудејском рађали су се и рађају се дјеца, али је само рођење Господа Исуса Христа у Витлејему јудејском прије више од 2.000 година посебно и јединствено по томе што је рођен Богомладенац, односно оваплоћени Син Божији – рекао је митрополит Хризостом.

Његово рођење, подсјетио је митрополит, постало је граничником времена – прије и послије Христа, Старог и Новог завјета, старе и нове временске ере.

– Тајна његовог рођења је у њему самом и у ономе што он својим рођењем доноси. Он је спаситељ свијета. Он је Емануил, а што у преводу значи – с нама је Бог. Бог се до те мјере унизи и постаде човјек, да би човјека створеног по слици и прилици Логоса, Сина Божијег, другог лица Пресвете Тројице узвисио и вратио у његову првобитну славу – истакао је митрополит Хризостом.

Митрополит Хризостом је указао да, ако људи то разумију, онда ће разумјети величину и значај овог великог празника, његове посебности и радости.

– Онда се радујемо и веселимо јер је међу нама сам Бог спаситељ и искупитељ свијета. Суштина Божића је да нам се роди Спаситељ и да је он дијете Исус Христос у пећини витлејемској, повијен и положен у јасле – рекао је митрополит Хризостом.

Митрополит Хризостом је у Божићној поруци позвао људе да устану и буду спремни да приме Богомладенца Христа у срца, у животе и да он буде „срце нашег срца, живот нашег живота“.

– Рађа нам се спаситељ свих, али не више у пећини и у Витлејему, већ у срцима нашим. Зато, припремите срца ваша и душе ваше да примите у њих онога који долази, онога који јесте, онога који спасава – наведено је у Божићној поруци митрополита Хризостома.

Он је нагласио да је људима данас, више него икада, потребан избавитељ од свих ових зала и навоља и замки.

– Гле, 20. и овај 21. вијек, у ком јесмо, јесу вијекови великих наука и технологија. Гледали смо човјека на Мјесецу и у свемиру и надали се да је човјечанство кроз научна достигнућа дошло до свих знања и открића. И гле, одједанпут, свијет велике науке и технологије занијеми пред једним невидљивим вирусом и обавијести нас да нема лијека за ново-стари вирус. И деси се трагедија неслућених и невиђених размјера, трагедија која је превазишла све претходне у историји – навео је митрополит Хризостом.

Он је истакао да се данас може рећи – колико су одговорни они који су осмислили вирус корона и пустили га у животни простор још су више одговорни они који су оволико времена задржавали вакцину.

– И гле, послије толико мука и патњи, послије толико смрти и безнађа, сада слушамо и читамо како стижу вакцине са свих страна – рекао је митрополит Хризостом.

Указао је да је човјечанство пало на питању човјечности и хуманизма, те позвао научнике да кажу и посвједоче сву истину о вирусу корона и о свему што се десило свијету и човјечанству.

– Нека се истином оправдају – рекао је митрополит дабробосански.

Он је позвао људе да покажу своју љубав према ближњима и даљњима, према свима и свакоме.

– Видимо свуда око нас људе којема је потребно помоћи. Помозимо колико можемо и не одбацимо никога – замолио је митрополит Хризостом.

Митрополит Хризостом је апеловао и на органе власти локалне, кантоналне и ентитетске да се окрену ка својим грађанима, да их виде и систематски им помогну како је то организовано и урађено у социјално уређеним друштвима.

– Не треба ништа ново да измишљамо већ системски уредимо наше друштво и учинимо наше народе поносним и достојанственим, а грађане срећним и задовољним – рекао је митрополит Хризостом.

Ово је, нагласио је он, апел и молба и да се помогне жртвама земљотреса, поплава и клизишта – људима и заједницама које пролазе кроз велика искушења и страдања.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here