Митрополит Амфилохије: Да се вратимо Богу и једни другима

0
653

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије упозорио је да се у Црној Гори поново прогони Црква Христова и да Цркву оптужују да је против државе, као што су хришћани за вријеме Нерона оптужени да су спалили Рим иако га је спалио сам Нерон.
Митрополит Амфилохије са свештенством служио је данас, на празник Светог цара Константина и његове мајке Јелене, Свету архијерејску литургију на остацима Манастира Пресвете Богородице на Ратцу у Бару у оквиру традиционалне манифестације „Дани Светог Јована Владимира“.

У архипастирској бесједи митрополит Амфилохије истакао је да су овај свети храм подигли управо Свети цар Константин и царица Јелена, „на мјесту гдје је била јединствена Црква Истока и Запада, која се сабирала у име Господње“.

„То заједништво се наставља и данас. Наша браћа римокатолици служе своју службу, а и ми настављамо ту свету традицију везану за цара Константина и Јелену“, рекао је митрополит црногорско-приморски.

Он је додао да је на страдању и распећу саграђена Црква Божија, која је и до данас разапињана, гоњена и прогоњена.

„Нажалост, ево и у нашој Црној Гори поново се прогони Црква Христова од обезбожених потомака крштеног народа, крштаванога од времена цара Константина“, указао је митрополит Амфилохије.

Митрополит је нагласио да није лако са Богом ратовати.

„Даће Бог да се и овој црногорској власти врати разум и памет, да не ратују са Богом, нико Бога и Цркву Божију побиједио није на овој земљи већ 2.000 година, а гонили су је и прогонили сви одреда, још од времена Нерона“, рекао је митрополит Амфилохије.

Према његовим ријечима, наставља се гоњење Цркве Божије и покушај да се угаси свјетлост небеска, непролазна, која освећује и просвећује сваког човјека који се рађа на земљи.

„Та свјетлост призива све људе и земаљске народе да буду освећени и просвећени кроз тајну крштења, миропомазања, припремљени за вјечно божанско достојанство, за Царство небеско“, навео је митрополит Амфилохије.

Он је рекао да, са друге стране, „демонска сила покушава да угаси ту свјетлост божанску и људе веже само за оно што је земаљско, пролазно, ништавно“.

„Нека би Господ све уразумио да се вратимо Богу – Христу Господу и кроз њега и преко њега једни другима и вјечном нашем достојанству“, поручио је митрополит Амфилохије.

Манифестација „Дани Светог Јована Владимира“ у организацији Православне црквене општине Бар ове године, због епидемилошке ситуације, има молитвени карактер. Почела је у недјељу, 31. маја, а завршава се сутра на празник Светог Јована Владимира, када ће у 9.00 часова у Саборном храму Светог Јована Владимира у Бару бити служена литургија, а у 18.00 часова молебан ће предводити митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

 

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here