Мистериозни поздрав из свемира стиже нам тачно у дан: Астрономи у потрази за извором

0
652
Отприлике сваки 161 дан из свемира нам стиже мистериозни сигнал, а сад се опет појавио.

У јуну ове године астрономи су забиљежили брзи радио сигнал познатији као ФРБ 121102, који се понавља у правилном обрасцу и долази из свемира. Ово је други пут да је откривен радио сигнал са препознатљивим и понављајућим узорком.

Први је откривен у фебруару ове године, а астрономи су предвидели да ће се поново појавити у јулу или августу, што се и десило.

ФРБ су радио сигнали са таласном дужином између фракција милисекунде и неколико милисекунди. Научници још нису схватили шта представљају и зашто постоје, али извор овог сигнала је познат и то је патуљаста галаксија удаљена три милијарде свјетлосних година.

Првобитно се претпостављало да се радио сигнал из свемира ФРБ 121102 понавља сваких 157 дана, с обзиром на податке прикупљене током периода од пет година, који су такође објављени у научној литератури још у јуну.

У међувремену је направљена нова студија која треба да буде објављена и кориговала је временски интервал у којем се јавља сигнал ФРБ 121102 на Земљи, а сада је тај интервал 161 дан, плус-минус пет дана толеранције.

С обзиром на то да се ради о понављајућем сигналу, научници сада могу ефикасније да предвиде његову активност, али и потенцијално да стекну нови увид у његово поријекло.

Прво истраживање на ФРБ 121102 спровео је Каустубх Рајваде са Универзитета у Манчестеру и он вјерује да би извор сигнала могла бити неутронска звијезда у поменутој патуљастој галаксији.

“С обзиром на кратко трајање и велику осјветљеност самих радио сигнала, добра претпоставка била би да је ријеч о неутронској звијезди са врло јаким магнетним пољем и у орбити са сличним објектом”, рекао је Рајваде.

Извор вјероватно нису ванземаљци, а астрономи вјерују да је сигнал дошао из природног извора.

“Мислим да постоји природно објашњење ових догађаја, али сам отвореног ума, па ћу ићи тамо гдје ме докази доведу”, казао је астрофизичар Адам Деллер за Цнет.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here