Mинистарство просвјете и културе: Створени услови за наставак уписа првачића

0
631
Министарство просвјете и културе Републике Српске процијенило је да су створени услови за наставак процедуре уписа дјеце у први разред основне школе, имајући у виду повољнију епидемиолошку ситуацију и мјере превенције и заштите од вируса корона које препоручују надлежне институције.

Министарство просвјете и културе Републике Српске обавијестило је основне школе да могу заказивати термине тестирања дјеце дорасле за упис у први разред, како би, након завршених систематских прегледа, процедура уписа ученика у први разред била завршена у редовним оквирима уписа.

Из овог министарства је саопштено да ће школе прво успоставити сарадњу са надлежним здравственим установама које врше систематске прегледе дјеце, те на основу информација о терминима систематских прегледа, заказивати термине за тестирање дјеце у школама, наводи се у саопштењу.

Из Министарства наглашавају да су школе обавезне да приликом организовања тестирања строго воде рачуна о свим препорукама и мјерама заштите које су издале надлежне институције, као и да приликом заказивања термина за тестирање воде рачуна о временском размаку између два тестирања ради потребног дезинфиковања радног простора, те како би се избјегла гужва и могућност контакта са другим лицима свела на минимум.

У саопштењу се наводи да ће родитељи благовремено бити обавијештени о терминима тестирања дјеце, као и о свим потребним мјерама заштите које су дужни поштовати приликом довођења дјеце на тестирање.

У оквиру процедуре уписа ученика у први разред, основне школе су до сада обавиле евидентирање дјеце дорасле за упис у први разред према дефинисаним уписним подручјима, а према ранијој препоруци Министарства просвјете и културе Републике Српске, подсјећа се у саопштењу.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here